top of page
  • Obrázek autoraEmma H.

Přírodní progesteronový krém

Aktualizováno: 9. 7. 2023

12 základních informací, které se hodí vědět (nejen) v souvislosti s endometriózou





Ve chvíli, kdy mě doktoři postavili před volbu „buď silné hormony, nebo částečnou hysterektomii„ (protože „jinak se nemoc bude rozšiřovat a zhoršovat a nemůže se to tak nechat“), jsem nejdřív zalapala po dechu, vymáčkla ze sebe, že si to musím rozmyslet, a odešla se domů na několik dnů vzpamatovávat. (Článeček o emoční houpačce při boji s endometriózou si můžete přečíst tady.)


Nakonec jsem se rozhodla (naštěstí za psychické podpory nově oslovených lékařů), že na drastická řešení je ještě čas. Že budu hledat další alternativy. A přírodní progesteronový krém je jednou z nich!


Ještě než se pustím do jakéhokoliv vysvětlování, chci velmi, ale velmi zdůraznit, že pokud se rozhodnete začít krém používat, na tisíc procent doporučuju přečíst si obě níže zmíněné knížky. Tak jako u syntetických hormonů neplatí, že prostě budu jíst pilulku denně, nebo měsíčně chodit na injekci, a nemusím se o nic starat, tak u přírodního progesteronového krému neplatí, že si jej prostě budu dvakrát denně mazat a problémy se vyřeší. Pokud máte diagnostikovanou endometriózu, tak bych doporučovala rovnou počítat s tím, že problémy se nevyřeší, respektive ne úplně. Ale to u endo platí u jakékoliv další „léčby“. Endometrióza je nemoc multisystémová a velmi komplikovaná a vyžaduje si zásah na mnoha frontách.


Ale zpět ke krému. Endokrinní systém (tedy hormony) je nečekaně zapeklitý. Systém pohlavních hormonů u žen je složitý na druhou. Než začnete jakékoliv hormony používat, vyplatí se mít velmi dobrý přehled o tom, jak funguje přirozený ženský cyklus, jaké orgány (hypotalamus, hypofýza, vaječníky, případně nadledvinky) a jaké hormony (skupina estrogenů, progesteron, testosteron, případně kortizol a inzulin) do něj vstupují. Nutné je také vědět, jak vypadá zrovna váš cyklus a v jaké fázi se momentálně nacházíte. (U mě je to například docela snadné, protože různé fáze cyklu se u mě vyznačují různými signály a bolestmi, které jsem se za poslední dva roky naučila dost dobře číst.) A potom je potřeba nastudovat si, jak pracuje samotný přírodní progesteronový krém, a jak může pomoci zrovna vám.


V rámci rešerše na toto téma jsem čerpala především ze dvou knih, které napsal přední odborník na progesteronové krémy Dr. John Lee s kolegyněmi Virginií Hopkins a Jesse Hanley: Dr. John Lee’s Hormone Balance Made Simple [1] a What Your Doctor May Not Tell You About Premenopause [2]. V této knize autoři uvádí termín „premenopauza“ a používají jej pro různé (stále častěji se vyskytující) gynekologické obtíže, které trápí ženy ve věku přibližně 30 až 50 let. Řadí sem problémy typu fibroidy, cysty, bolestivá prsa, premenstruační syndrom (PMS), potíže s početím, problematickou menstruaci či endometriózu, ale i zdánlivě drobnější trápení jako příbytek na váze, únavu, podrážděnost a deprese, migrény, potíže s pamětí či studené ruce a nohy.


V tomto článku se zaměřím na představení přírodního progesteronového krému v souvislosti s endometriózou, ale pokud vás trápí jakákoliv z výše uvedených potíží, kniha o premenopauze je podle mého neocenitelným zdrojem informací. Autoři mimo jiné kladou obrovský důraz na změnu stravy a životního stylu (vysvětlují souvislost mezi stravou, spánkem, nadměrným cvičením či stresem a zmíněnými gynekologickými potížemi.)


Aktualizace: Dva roky poté, co jsem psala tento článek, se můj názor opět vyvinul. Nyní se domnívám, že by používání (byť přírodního) progesteronového krému mělo probíhat pouze pod dohledem lékaře. Pracovat s hormony v jakékoliv podobě prostě není jednoduché, a člověk může někdy přivodit víc škody než užitku. Maximálně na toto téma doporučuji článek od Dr Jolene Brighten. A teď už zpět k původnímu článku.


A co se tedy vyplatí vědět jako základní informace před nákupem přírodního progesteronového krému?




Co je přírodní (bioidentický) progesteronový krém?


Přírodní progesteronový krém je krém, který obsahuje určité množství přírodního (bioidentického) progesteronu. Aplikuje se na kůži kdekoliv na těle (ideálně tam, kde je méně tuku – zápěstí, vnitřní strana rukou, v kolenní jamce), nejčastěji dvakrát denně, vždy v pečlivě stanovené fázi cyklu. Používá se v případech, kdy je potřeba napravit hormonální nerovnováhu a tělu dodat progesteron.



Jaký je rozdíl mezi přírodním a syntetickým „progesteronem“?


Výraz „přírodní“ neznamená, že progesteron pochází z přírodních zdrojů (což sice pochází, ale syntetický progestin také). Znamená, že progesteron obsažený v krému má naprosto stejnou strukturu jako progesteron, který si vytváří naše tělo samo. Odtud také pojmenování „bioidentický“. Syntetický progesteron (správně se nazývá „progestin“) sice také pochází ze stejných přírodních zdrojů jako bioidentický progesteron, je ale v laboratoři pozměněn tak, aby se od lidského progesterony lišil, alespoň jedním atomem. Farmaceutické společnosti to dělají proto, aby si mohly výrobek patentovat. (Přírodní progesteron patentovat nelze. U látky, jež je naprosto stejná jako látka nacházející se v přírodě či v živém organismu to není možné.)


Pokud vám někdo tvrdí, že progesteron a progestin je jedna a tatáž věc, uveďte mu následující příklad: V těhotenství ženské tělo přirozeně vylučuje asi 300 až 400 mg progesteronu denně. Přitom víme, že takovéto množství progesteronu je pro vývoj plodu příznivé. Pokud by se ale těhotné ženě podalo i mnohem nižší množství syntetického progestinu, vedlo by to k poškození plodu.



Proč je progesteron důležitý?


Progesteron si tělo vyrábí jako jeden ze steroidních hormonů (z hormonu pregnenolon). Vyrábí jej především vaječníky uprostřed cyklu (po ovulaci). V menším množství jej produkují také nadledvinky, a v ještě menším množství dokonce i nervové buňky (Schwannovy buňky).


Progesteron je prekurzorem pro většinu dalších steroidních hormonů (tzn. že je ho potřeba pro jejich tvorbu), včetně kortizolu, androstenedionu, estrogenů a testosteronu.


Při podávání doplňkového progesteronu ovšem ke zvýšení hladiny těchto ostatních hormonů nedochází. Transformace z progesteronu na další hormony v těle totiž probíhá ještě předtím, než se progesteron dostane do krve (kdežto transdermálně podaný progesteron se z kůže dostává do krve rovnou).


Nejdůležitější úlohou progesteronu je vyvažovat účinky estrogenu (a proto je velmi prospěšný při estrogenové dominanci). Progesteron má ale vliv na fungování mnoha orgánů a tkání v těle. Ovlivňuje tkáně v děloze, čípku, vagíně, má vliv na celý endokrinní systém, metabolizaci tuků, fungování hormonů štítné žlázy, zadržování vody, syntézu myelinové pochvy u nervových buněk, na kostní buňky, termoregulaci, imunitní systém, či vývoj embrya plodu při těhotenství.





Z čeho se přírodní progesteronový krém vyrábí a na co si dát při jeho výběru pozor?


Jak bioidentický progesteron, tak syntetický progestin (a ostatně i další hormony) se vyrábí z rostlinných výtažků. Konkrétně z látky s názvem diosgenin, která se nachází ve smldinci chlupatém (Dioscorea villosa, wild yam) a sójových bobech.


Při výběru krému je mimořádně důležité vybírat takové krémy, které ve svém složení výslovně uvádějí látku „progesteron“ (často jako „USP“, což znamená „United States Pharmacopeia“, tedy v souladu s americkými lékopisnými pravidly).  Pokud uvádějí pouze „diosgenin“, nebo jen „výtažek“ ze smldince / wild yamu, do těla se vám žádný progesteron nedostane! Tělo si samo diosgenin na progesteron transformovat nedokáže!


Dále je třeba dávat si pozor na obsah progesteronu v jedné dávce. Vyberte takový krém, u kterého výrobce jasně uvádí, kolik progesteronu obsahuje jedna dávka. Můj krém Pro-Gest například obsahuje 20 mg progesteronu v ¼ lžičky krému. O dávkování se dočtete víc níže, ale při výběru mějte také na paměti, že je potřeba vyhýbat se krémům s velmi nízkým obsahem progesteronu v jedné dávce (např. 5 mg). Jak vysvětlím níže, nízké dávky progesteronu mohou podpořit vznik estrogenových receptorů a estrogenovou dominanci (a tudíž negativní příznaky) tím ještě zhoršit!



Jaký je rozdíl mezi transdermálním a orálním podáváním?


Je velký rozdíl mezi tím, zda progesteron přijímáte přes kůži (transdermálně) či ústně (orálně). Při transdermálním použití je progesteron vstřebán skrz kůži do podkožního tuku, ze kterého se přes kapiláry postupně dostane do krve. Vstřebávání je postupné, začne okamžitě, vrcholí po asi 3 až 4 hodinách, začne klesat asi za 8 až 12 hodin a mizí asi po 24 hodinách.


Při orálním požití v tabletkách se asi 95% progesteronu v trávicím traktu přemění na neaktivní látku, a to ještě předtím, než se aktivní progesteron dostane do krve. Dávky proto musí být mnohem vyšší než při dermální aplikaci. Tento proces navíc zatěžuje játra, která musí nepoužitelné metabolity dále zpracovat a zajistit jejich vyplavení z těla.


Pokud by měl někdo o účinnosti kožního podávání ještě pochybnosti, uvědomte si, že například u hormonální antikoncepce se prokázalo, že její podávání v podobě náplastí je mnohem účinnější, a tudíž stačí použít nižší dávku účinné látky.



Jak přesně je vhodné krém aplikovat?


Ideální je krém aplikovat dvakrát denně, ráno nižší dávku a večer vyšší (progesteron má mírné utišující účinky).


Pro lepší vstřebávání se krém maže na ty části těla, které jsou relativně tenké a dobře vybavené sítí kapilár – obličej, krk, výstřih, prsa, vnitřní část rukou, dlaně, chodidla. Místo aplikace je vhodné střídat a vyzkoušet si, co vám vyhovuje nejvíce.


Upozornění: Při používání estrogenového krému se na rozdíl od progesteronu aplikace na obličej, krk či prsa nedoporučuje!



Kdy bychom měli krém používat?


Progesteronový krém se doporučuje v případech, kdy je v těle nadbytek estrogenu a nedostatek progesteronu. Pozor, nejde o celkové hodnoty jednoho či druhého hormonu, jde o jejich poměr! Ideální poměr progesteronu vůči estrogenu u premenopauzálních žen by měl být 200:1, tedy 200x více progesteronu než estrogenu.


Pro více informací o estrogenové dominanci a dalších potížích, které progesteronový krém může napravit, velmi doporučuju přečíst zmíněné knihy. Jak autoři upozorňují, krém je vhodné používat pouze v případech, kdy jste si naprosto jisti, že potřebujete zvýšit hladinu progesteronu.


Autoři upozorňují, že hladiny hormonů by se měly měřit pomocí testu slin, ne z krevního séra. Ze slin totiž zjistíte množství tělu dostupného hormonu (tzv. bio-dostupnost). Krevní testy (měření hormonů z krevní plasmy či séra) mohou být při podávání hormonálních krémů velmi zavádějící. Hormony, které do těla vstoupí skrz kůži, jsou okamžitě bio-dostupné, což se projeví v tkáních, jako jsou právě slinné žlázy. Tyto hormony se nekumulují v krvi, protože jsou efektivně posílány rovnou do tkání. Pokud denně v krému přijímáte dávky 15 – 30 mg progesteronu, v krvi se jeho zvýšení nemusí vůbec projevit, zato ve slinách dojde ke zvýšení výraznému.






Jaké dávkování krému se doporučuje premenopauzálním ženám?


Začnu nejdříve zlatým pravidlem: Používejte progesteronový krém pouze v případě, že si jste jisté, že progesteron potřebujete, a najděte pro sebe nejnižší možnou dávku, která u vás funguje!


Pokud vás trápí méně závažné potíže než je endometrióza (viz můj úvod k tomuto článku), autoři doporučují aplikovat 15 – 20 mg (případně 30 mg) progesteronu denně, vždy 14 dní před začátkem menstruace. To je dávka, kterou produkuje zdravé ženské tělo v období premenopauzy (tedy věk cca 30 až 50 let).


Mějte na paměti, že první fáze cyklu, tedy začátek menstruace až ovulace, se může v počtu dní lišit. Druhá fáze, tedy ovulace až konec cyklu, je vždy 14 dní. A toto je právě období, kdy tělo vylučuje progesteron, a kdy je třeba podávat krém. Pokud víte, kdy ovulujete, začněte s krémem den po ovulaci a krém aplikujte asi 13 dní. Pokud nevíte, kdy ovulujete, ale máte pravidelný cyklus, jednoduše si odpočítejte 14 dní zpětně od předpokládaného prvního dne menstruace.


Pokud nemáte ani pravidelný cyklus, doporučují autoři toto: „Pokud nevíte, jak máte dlouhý cyklus, protože krvácíte nepravidelně, či pokud je váš cyklus příliš krátký nebo příliš dlouhý, použijte intuici a zvolte si den [podle kterého určíte začátek cyklu a postupujte podle výše uvedeného pravidla]. Pokud začnete menstruovat před předpokládaným dnem konce cyklu, přestaňte s aplikací krému a začněte s počítáním odznovu. Krém se opět začíná aplikovat 10., 11. nebo 12. cyklu.“ [2]


Na víc vysvětlování v tomto článku není prostor, takže opět doporučím nastudovat samotnou knížku.


Pokud se o progesteronový krém zajímáte v souvislosti s menopauzou, vřele doporučuju knížku What Your Doctor May Not Tell You About Menopause od stejných autorů.




Jaké dávkování se doporučuje při endometrióze?


Protože endometrióza je už dost závažný problém, autoři doporučují první 4 až 6 měsíců podávat krém už před ovulací, zabránit tím ovulaci a nastolit prostředí podobné prvnímu trimestru těhotenství. Předpokládám, že se jedná o doporučení v případě, že na endometriózu neberete žádné další léky v podobě hormonů. O možných interakcích s další léčbou endometriózy autoři nehovoří a je nutné se poradit s lékařem. (V knize ovšem najdete doporučení na užívání krému v případě, že máte za sebou hysterektomii.)


Krém používejte od 5. až 8. do 26. dne 28-denního cyklu (či proporčně podle reálné délky vašeho cyklu). Krém aplikujte ve vyšších dávkách – 40 až 60 mg denně. Pokud je nemoc extra problematická, můžete krátkodobě dávku zvýšit až na 80 mg denně. Progesteron omezí tvorbu endometriální tkáně, což by mělo pomoci tělu vypořádat se se symptomy a dalším zhoršováním nemoci.


Poté se doporučuje dávka snížit a používat jako u méně závažných premenopauzálních potíží. Stále platí, že cílem je najít co nejmenší možnou dávku, která funguje. Autoři také zdůrazňují, že delší užívání vyšších dávek hormonů je vždy třeba monitorovat společně s lékařem.


Můj osobní názor je takový, že pokud doktoři neváhají a během vteřiny vám naordinují řešení typu hormonální antikoncepce, navození hormonální menopauzy nebo dokonce odstranění dělohy, nebudou ochotni považovat přírodní progesteronový krém na dostatečně velkou páku. (Mně osobně se stalo, že jsem slyšela spíše názory typu „Ale to není dostatečně prokázané.“) Za sebe můžu říct, že je pro mě mnohem přijatelnější tělu dodávat přirozený hormon a dokonce jej (přirozeně!) obalamutit tak, že nebude šest měsíců ovulovat. Pak se ale zkusím vrátit k co nejpřirozenějšímu stavu věci, a vyzkouším tedy „běžné“ používání krému v nižších dávkách, vždy druhou polovinu cyklu. Pořád lepší než syntetický progestin a vyšší riziko různých typů rakovin či infarktu a mrtvice, nebo nevratné odstranění dělohy!



Co po začátku podávání krému čekat a jak je to s možným předávkováním?


Na začátku přírodní progesteronové léčby je důležité počítat s tím, že první týden či dva se můžou zhoršit příznaky estrogenové dominance. Progesteronový krém totiž dočasně zvyšuje citlivost estrogenových receptorů. Případné potíže by měly ale během maximálně dvou cyklů vymizet.


Pokud jde o možné předávkování přírodním progesteronem, autoři upozorňují, že riziko je velmi malé. Předávkování je mnohem pravděpodobnější u orálního užívání.


Když ale budete progesteron dlouhodobě nadužívat ve vyšších dávkách, než vaše tělo potřebuje, po několika měsících se deaktivují progesteronové receptory a přípravek přestane zabírat. Mezi možné vedlejší účinky dlouhodobého nadužívání progesteronu patří ospalost, letargie, pocit opilosti. Ale hovoříme tady o extrémně vysokých dávkách. Dávka 20mg denně v druhé polovině cyklu vedlejší účinky nevykazuje žádné.


Autoři také upozorňují, že účinky progesteronu mohou být nedostatečné, pokud není odstraněna prvotní příčina problémy (nejčastěji tedy estrogenové dominance). O tom více níže.


Co když krém nezabírá?


Nevím, jaká je situace u endometriózy, ale při mírnějších potížích autoři hovoří o třech možných situacích, které vedou k tomu, že progesteron nezabírá tak, jak by měl:


  • Dávka je nastavená příliš vysoko. – Jak jsem vysvětlila výše, při dlouhodobém nadužívání krému se receptory deaktivují. Proto je nutné neustále hledat nejnižší účinnou dávku.

  • Krém není podáván ve správné fázi cyklu. – Správné načasování je pro dobré fungování progesteronu klíčové. Cílem je napodobit přirozené procesy v těle. Progesteron se musí podávat ve chvíli, kdy jej má samo tělo vylučovat. Základní informace najdete výše a vřele doporučuji si nastudovat více v samotné knize.

  • Účinnost krému narušují další faktory, jako například stress či nadváha. – Stres i nadváha mohou účinnost progesteronu podkopávat, jak vysvětluji níže.



Jak do rovnice vstupuje životní styl?


Autoři životnímu stylu věnují v knize o premenopauze mnoho kapitol. Já bych tady ráda stručně zmínila alespoň tři důležité mechanismy.


  • Progesteron a stres. – Jak jsem již zmínila na začátku článku, progesteron je důležitým prekurzorem při výrobě dalších hormonů. Obzvlášť silně interaguje se stresovým hormonem kortizolem. Kortizol je vylučován ve chvíli, kdy se dostaneme do stresové situace. Pokud zažíváme stres chronický, máme chronicky zvýšenou hladinu kortizolu (což mimo jiné může vést k vyčerpaným nadledvinkám a chronické únavě). Protože tělo kortizol vyrábí z progesteronu, čím více potřebuje kortizolu, tím více potřebuje progesteronu. Pokud tedy zažíváte chronický stres, nebude vám progesteron stačit! I když mu krátkodobě můžete pomoct právě progesteronovým krémem, nezapomínejte, že dlouhodobě vysoké dávky krému deaktivují receptory a progesteron přestane zabírat. Je to začarovaný kruh a žádné jednoduché řešení neexistuje. Pomůžete si jedině tehdy, když snížením stresu snížíte produkci kortizolu.

  • Progesteron a nadváha. – Tady nám do rovnice vstupuje progesteron, estrogen a tuková tkáň. Progesteron potřebujeme k tomu, abychom vyvažovali tvorbu a účinky estrogenu. Tuková tkáň vylučuje estrogen. Čím více tuku tedy na sobě máme, tím vyšší je produkce estrogenu (a tím pravděpodobnější je estrogenová dominance), a tím více potřebujeme progesteronu. Opět platí, že progesteronový krém nás nezachrání, dokud neodstraníme zdroj potíží. Proto zde hraje tak důležitou roli změna stravy a životního stylu.

  • Progesteron a xenoestrogeny. – Xenoestrogeny jsou syntetické estrogeny, které mají na náš organismus toxický dopad. Nachází se například v pesticidech, plastech, acetonu (lak a odlakovač na nehty) a dalších průmyslových látkách (včetně kosmetických a hygienických přípravků). Jsou to látky, které vedou ke zvýšení hladiny estrogenu v těle, čímž jako další faktor podporují estrogenovou dominanci. Čím více xenoestrogenů, tím více je potřeba progesteronu na vyvážení jejich účinku.


Jak vidíte, s rešerší o přírodním progesteronovém krému jsem si dala hodně práce. Ale to je přece jasné, jedná se o mé tělo a mé zdraví. Když už budu vynakládat peníze a úsilí, chci, aby to všechno mělo smysl.


Doufám, že jsem vám tímto článkem ozřejmila základní koncepty a inspirovala vás k tomu, abyste se do dalšího hledání informací pustili sami.






Pokud máte s krémem vlastní zkušenosti, určitě pomůže ostatním, když se podělíte v komentářích!


 

[1] John R. Lee, Virginia Hopkins. Dr. John Lee's Hormone Balance Made Simple: The Essential How-to Guide to Symptoms, Dosage, Timing, and More. Hachette Book Group, 2006

[2] John R. Lee, Jesse Hanley, Virginia Hopkins. What Your Doctor May Not Tell You About Premenopause: Balance Your Hormones and Your Life From Thirty to Fifty. Hachette Book Group, 1999




9 194 zobrazení4 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page