top of page

Dokument o autoimunitě

Aktualizováno: 26. 9. 2023




Poznámka:

DVD a přepis epizod jsem poslala na Knihobot.

Nabídku mých knih o zdraví a stravě na Knihobotu můžete najít kliknutím sem.



Dr. Tom O’Bryan je jedním z mnoha lékařů, kteří během své kariéry přesedlali z konvenčního přístupu k funkční integrované léčbě. V podstatě to znamená, že místo čím dál užší specializace na jeden orgán či jeden typ onemocnění se zaměřují na lidský organismus jako celek.

Ve svém novém dokumentárním filmu Dr. O’Bryan představuje nejnovější poznatky v oblasti autoimunitních onemocnění. Vysvětluje hlavní příčiny vzniku autoimunitních onemocnění a popisuje, jak on (a desítky dalších odborníků) pomohli svým pacientům zvrátit postup takovýchto onemocnění díky změně stravy a životního stylu.

Poté, co dva pacienti s celiakií spáchali sebevraždu těsně předtím, než přišel den jejich konzultace u něj, se Dr. O’Bryan rozhodl, že vyvine veškeré síly na to, aby lidi informoval o tom, jak si mohou pomoci od potíží sami.

V dokumentu nám předává jasné informace, na základě kterých můžeme převzít osud do vlastních rukou a už se nemusíme trápit bolestmi, zhoršenou kvalitou života a depresemi. Dokument představuje nejnovější poznatky o tom, jak autoimunitní onemocnění vznikají, jaký mají společný jmenovatel, jaké systémy v těle mohou napadat a jak si můžeme výrazně pomoci změnou stravy a životního stylu. Veškeré informace se zakládají na vědeckých studiích. Skrz rozhovory s desítkami předních odborníků na toto téma tak dostáváme do ruky mocný nástroj, který nám (či našim blízkým) může naprosto změnit život.




​​

Co se mimo jiné v dokumentu dozvíte?

Pokud byste měli dostat jen jednu jedinou radu, je to tato: Nastolte střevní rovnováhu.

Veškeré nemoci vznikají ve střevě. Současná věda se čím dál více zabývá tzv. střevním mikrobiomem – souboru bakterií a dalších mikroorganismů, které žijí v našem střevě a symbioticky pomáhají našemu organismu fungovat. (Jsou jich mimochodem triliony.) Ve chvíli, kdy je mikrobiom narušen, dochází k nerovnováze (dysbióze) a ke vzniku zdravotních potíží.


Mikrobiom vzniká již při narození, při průchodu dítěte vaginálním kanálem matky. Mikroflóra matky kolonizuje střevo dítěte. K další kolonizaci a vytváření mikrobiomu dochází v následujících dnech a týdnech po narození, výrazně k tomu přispívá kojení.

Co může náš mikrobiom zničit?

Ještě před tím, než jej něco může zničit, musí se správně vytvořit. Je prokázáno, že v případě porodu císařským řezem (který je v západním světě podle Světové zdravotnické organizace nadužíván), se vytvoří zcela neadekvátní mikrobiom, jelikož nedojde ke kolonizace matičinou mikroflórou, ale ke kolonizaci z okolního prostředí v nemocnici. Tento nedostatek lze alespoň trochu napravit setřením mikroflóry matky a přesunem do úst a nosu novorozeněte.

Mikroflóru dále také výrazně ničí léky. V čím mladším věku jsou podávány (někdy už i kojencům), tím škodlivější mají na střevo vliv. Antibiotika, hormonální antikoncepce, antidepresiva, NSAID (ibuprofen), léky proti překyselení žaludku, kortikoidy, steroidy apod.

Rovnováhu ve střevě dále výrazným způsobem ovlivňují některé potraviny, především cukr, lepek a mléčné výrobky.


Jak vznikají autoimunitní onemocnění?

V současné době se již s jistotou ví, že za každým autoimunitním onemocněním stojí následující faktory:


  • genetická předurčenost,

  • vnější podnět (např. potraviny, toxiny z okolního prostředí atd.)

  • zvýšená propustnost střeva.

Epigenetika

Genetickou předurčenost ovlivnit nemůžeme, ovšem můžeme ovlivnit to, zda se naše geny projeví (zaktivují). Oboru, který se tímto zabývá, se říká epigenetika. Můžeme si sami rozhodnout, zda se budeme vystavovat pro nás škodlivým potravinám, a můžeme pracovat na tom, aby se nám zahojilo poškozené střevo.




Autoimunitní spektrum

Autoimunitní onemocnění nevznikne ze dne na den. Jedná se o proces, který v organismu probíhá až několik let (může to být deset i více).

Na začátku spektra problémů s autoimunitním charakterem může je zvýšený počet autoimunitních protilátek v krvi, i když vy nemusíte mít ještě žádné příznaky. (Mimochodem, je prokázáno, že tyto autoimunitní protilátky se začnou zvyšovat dokonce pět až deset let před diagnózou autoimunitního onemocnění.) V současné době se začínají objevovat možnosti tzv. prediktivního testování, kdy je možné tyto protilátky změřit i ve chvíli, kdy příznaky nemáte. Více o tom níže.)

Na druhém konci spektra autoimunity je plně rozvinuté autoimunitní onemocnění, na které vám lékaři pravděpodobně budou chtít napsat imunosupresiva či kortikoidy a které vám výrazně zhorší kvalitu života.

Rané příznaky autoimunitní reakce – propustné střevo

Propustné střevo je bránou do světa autoimunitních onemocnění. Příznaky zvýšené propustnosti střeva jsou následující:


  • Zažívací potíže jako je nevolnost, bolesti žaludku, pálení žáhy, nadýmání, bolesti břicha, průjmy, zácpa, nestrávené části potravin apod.).

  • Malabsorpce (špatné vstřebávání) živin, nízká hladina vitamínů B, D, K, hořčíku, draslíku, zinku apod. Je prokázáno, že KAŽDÉ autoimunitní onemocnění se vyskytuje nízkou hladinou vitamínu D.

  • Dlouhodobá či chronická únava.

  • Bolesti všeho druhy (hlavy, břicha, kloubů apod.).

  • Neurologické potíže jako např. ztráta rovnováhy, brnění končetin, potíže se zrakem, potíže se soustředěním či pamětí apod.

  • Kožní problémy jako ekzémy, vyrážky, svědění apod.

  • Žádné z těchto příznaků NEJSOU normální a NEJSOU projevem stárnutí (pokud vám třeba není osmdesát). Jsou znakem toho, že vaše tělo s něčím bojuje a že v těle panuje nerovnováha.

Zánět jako společný jmenovatel

Velkým společným jmenovatelem autoimunitních onemocnění (stejně jako dalších onemocnění typu cukrovka, kardiovaskulární choroby, neurologické poruchy a deprese, astma, či rakovina) je dlouhotrvající systémový zánět. Doktor vám může předepsat léky, ale tím jen potlačí příznaky, neřeší příčinu. Dr. O’Bryan a jeho kolegové v dokumentu popisují, jak nastolit rovnováhu ve střevě a jak se vyhnout podnětům způsobujícím zánět (lepek, mléko a cukr v potravinách, toxické chemikálie či plísně v okolním prostředí). Zdůrazňují, že je nutné tělu dodat dostatek vitamínů a minerálů jako základních stavebních bloků pro veškeré procesy, a vysvětlují, jaké mechanismy tím spustíme a podpoříme, abychom umožnili hojení.

Jakmile odstraníme škodlivé podněty, uklidníme imunitní systém a dodáme potřebné složky, náš organismus je schopný pustit se do uzdravování a obnovy.

Dobrá investice


Dokument byl u příležitosti své premiéry k dispozici k zhlédnutí omezenou dobu zdarma (informovala jsem vás mimo jiné na svém Facebooku). Pečlivě jsem si každý díl prohlédla a byla jsem informacemi v něm nadšená. Otázkou autoimunity se zabývám už dva roky a s čistým svědomím říkám, že koupě dokumentu je skvělá investice (zvlášť pokud stihnete akci na 50% slevu). Koupila jsem si jej z několika důvodů:


  • Chtěla jsem autory podpořit ve skvělé práci. Nesnaží se vám prodat žádnou pilulku, žádný lék, na kterém byste byli závislí do konce života. Prodávají vám důležité informace. Je na každém z nás, jak s nimi naložíme. Myslím, že právo na informace má každý z nás a čím více je budeme šířit, tím lépe.

  • Zlatá edice dokumentu nabízí i DVD s dalšími hodinami dodatečných rozhovorů s odborníky. Prostě vše, co se do samotného dokumentu nevlezlo. Nevím jak vy, ale já jsem pro své zdraví rozhodnutá udělat maximum, a všechny tyto informace mě zajímají. Díky nim jsem schopná ovlivnit svou kvalitu života a svou budoucnost.

  • Dokument mám v plánu pustit svým blízkým, abych jim dokázala lépe zprostředkovat, čím procházím a proč je změna stravy a životního stylu tak důležitá.

  • Autoři projektu věnují polovinu zisku na dobročinné účely – na vzdělávací akce a kempy pro děti s celiakií.




Další informace

Pokud budete chtít zajít ještě víc do hloubky a pátrat po dalších souvislostech a odpovědích, můžete si přečíst knihu The Autoimmune Fix, kde Dr. O’Bryan předkládá řadu dalších informací.

Dočtete se v ní například o tzv. prediktivním testování autoimunitních onemocnění. Věděli jste, že autoimunitní protilátky se v těle pacienta začnou zvyšovat již 5 až 10 let před tím, než je mu nemoc diagnostikována? V dnešní době již existují testy, díky kterým zjistíte, že ve vašem těle probíhá imunitní bitva ještě předtím, než se vám objeví první příznaky! Podrobnosti o těchto testech a příslušných protilátkách jsou jedna z mnoha informací, které v knize najdete.

Vezměte své zdraví do vlastních rukou! Vzdělávejte se a pracujte sami na tom, aby vám bylo lépe.





300 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page