top of page

Nadbytek estrogenu a jeho detoxikace

Aktualizováno: 23. 6. 2023

Endometrióza jde často ruku v ruce s nadbytkem estrogenu, tzv. estrogenovou dominancí. Jak s ní můžeme bojovat?




Po dlouhé době jsem si přečetla (poslechla) novou (audio)knížku na téma ženský cyklus a hormony. Kniha se jmenuje Period Power[1] a napsala ji britská autorka Maisie Hill. Dala mi po dlouhé době inspiraci zase napsat článeček na blog!


Pokud byste si chtěli knížku pořídit, můžete ji sehnat elektronicky přes Kindle, anebo objednat papírovou verzi třeba z Megaknihy.cz (nebo zkuste mrknout na Knihobot). Maisie napsala i pokračování s názvem Perimenopause Power, ale na tu si teprve brousím zuby.






Citlivý pohled na ženské zdraví


Ještě než se dostanu k samotnému tématu, ráda bych se o knížce trochu zmínila obecně. Maisie Hill se ve své knize nijak výrazně neliší svým přístupem od jiných mnou doporučovaných autorek (Lara Briden, Jolene Brighten, Alisa Vitti). Přesto se mi její knížka moc líbila.


Za prvé jsem si doplnila určité mezery novými střípky informací. (Například že při ovulaci sice často ovulujeme střídavě z jednoho a druhého vaječníku, ale o ovulaci se paralelně pokouší vždy oba a jeden z nich „vyhraje“ a propustí vajíčko jako první, což zastaví proces v tom druhém.)


A za druhé mě nadchlo, jak citlivě vnímá dopad populárních „diet“ či stravovacích protokolů na ženy a ženské hormony. V kapitole „Self-care“ mluví mimo jiné o tom, jaké jsou výhody a nevýhody populárních stravovacích protokolů právě pro ženy, zvlášť pro ženy s určitými hormonálními potížemi (endometriózu zmiňuje systematicky tam, kde je to relevantní). Na různých místech v knize zmiňuje poruchy příjmu potravy a nezdravý vztah k jídlu.


Další věc, která se mi v knížce líbila, jsou mini kapitolky ohledně menstruace v období dospívání a v období perimenopauzy. Mluví v nich například o hormonální antikoncepci, hysterektomii, přírodních hormonálních krémech či období po skončení cyklu (zmiňuje cykličnost na základě fází měsíce). V kapitolce se také krátce zabývá otázkami genderu a menstruace. Autorka také věnuje jednu mini kapitolku histaminové intoleranci (kterou sama trpí). Knížku vřele doporučuju!






Nadbytek estrogenu


V tomto článku chci ale psát hlavně o nadbytku estrogenu (občas se mu říká „estrogenová dominance“). Je to jedna z hormonálních komplikací, která často trápí ženy s endometriózou, a proto je načase o tomto jevu napsat více.


Maisie Hill se tomuto tématu věnuje v kapitolce nazvané „Detox Like a Pro“. Připomíná, že příznaky (či důsledky) nadbytku estrogenu se mohou projevovat jako premenstruační syndrom (PMS), silná menstruace, nadýmání, zadržování vody, menstruační migrény, fibroidy, citlivost a bolest prsou, a také může vést ke většímu riziku rakoviny prsu. (V knize najdete ucelený seznam celkem 17 symptomů estrogenové dominance.)


Uvedeny jsou zde následující příčiny vzniku nadbytku estrogenu:


  • anovulační cykly,

  • PCOS (syndrom polycystických vaječníků),

  • nedokonalá detoxikace estrogenu,

  • špatná strava,

  • intolerance histaminu,

  • problémy se zažíváním, např. zácpa,

  • vysoká hladina kortizolu,

  • environmentální toxiny, např. BPA a ftaláty,

  • konzumace alkoholu,

  • nadváha a obezita (tukové buňky samy vylučují další estrogen),

  • cukrovka,

  • některá autoimunitní onemocnění.






Kontinuální podpora, ne jednorázový detox


Autorka uvádí, že nesmíme zapomínat, že nadbytek estrogenu může vzniknout ze dvou důvodů: Buď se objevuje skutečně nadprodukce estrogenu, anebo není estrogen v druhé polovině cyklu vyvážen dostatečnou produkcí progesteronu. Proto je potřeba věnovat pozornost oběma hormonům.


Přebytek estrogenu z těla detoxikují játra. Dělají to ve dvou fázích: Nejdříve rozloží estrogen na malé metabolity (které jsou rozpustné v tuku). V druhé fázi potom tyto metabolity přemění na molekuly rozpustné ve vodě, což znamená, že se mohou vyloučit z těla ven močí a skrz žluč také stolicí.


Tyto dvě fáze jsou mnohem komplikovanější, a kniha zachází do velkých podrobností ohledně celého procesu. O stejném procesu velmi detailně píšou i další autorky a já do takovýchto detailů v tomto článku nechci zacházet.


Detoxifikace estrogenu není otázka jedné či dvou nárazových detoxikačních kúr za rok! Vzhledem k tomu, že se jedná o kontinuální cyklický proces, je potřeba pomáhat játrům při procesu detoxikace neustále.




diagram první fáze detoxu estrogenu
Foto z knihy Period Power



Jak můžeme napomoci kvalitnější detoxikaci estrogenu?


V knize se uvádí, že je potřeba zaměřit se na následující strategie:


  • podpora detoxikace jater a zlepšení fungování střev,

  • vyšší příjem vlákniny (pro pravidelnější a častější stolici),

  • vyšší příjem vody (podpora vyloučení estrogenu v moči),

  • dostatek spánku (narušení biorytmu vede k nižší tvorbě melatoninu, což má zase pravděpodobně souvislost s výskytem rakoviny prsu a tlustého střeva),

  • snížení konzumace alkoholu,

  • pohyb (zvlášť pokud vede k pocení),

  • zhubnutí přebytečných kil,

  • konzumace výhonků z brokolice (v ní obsažený glukorafanin a sulforofan podporují správnou přeměnu estrogenu na metabolity, sulforofan má také antioxidační, antimikrobiální, protirakovinné a protizánětlivé účinky),

  • potravinové doplňky jako například D-glukarát vápenatý, jód, vitamin D, NAC, či resveratrol.





Jak a co správně jíst, abychom podpořily své hormony?


Maisie Hill není zastánkyní žádných striktních a drastických přístupů. Za svou mnohaletou praxi totiž mnohokrát viděla, že přísné stravovací protokoly mají často na ženské hormony negativní vliv. Jaké jsou tedy podle ní zásady, které by měla každá žena dodržovat, aby svému tělu co nejvíce pomohla k hormonální rovnováze?


  • Každý den snídejte, a to do hodiny od probuzení. Snídaně má vždy obsahovat bílkoviny a zdravé tuky.

  • Jídlo jezte pravidelně, ideálně tři jídla denně bez dalších svačinek. (V knize jsou zmíněny specifické situace, kdy je potřeba toto pravidlo upravit, jako například problémy s hypoglykémií či těhotenství. Mluví také krátce o inzulinové rezistenci.)

  • Potraviny vybírejte v barvách duhy.

  • Zaměřte se na bio produkci. (Autorka citlivě dodává, že si uvědomuje, že ne každý má k bio potravinám přístup nebo si je může dovolit. Zmiňuje tedy strategie a situace, kdy a jaké bio produkci dávat přednost.)

  • Spřátelte se s tuky. (V knize je podrobně popsáno, které tuky jsou pro nás zdravé a které méně.)

  • Nezapomeňte na hydrataci. Vždy začněte den sklenicí vody. Věnujte pozornost tomu, kdy máte žízeň a jestli nemáte náhodou suché rty (známka dehydratace).

  • Zaměřte se na kvalitní a dostatečný spánek.


V této části knihy se také dočtete mnohem více podrobností ohledně různých typů potravin (zelenina, luštěniny, obiloviny či mléčné výrobky - pro ženy s hormonálními potížemi doporučuje vyhýbat se výrobkům z kravského mléka). Co zde oceňuji je, že Maisie Hill si dává pozor na to, aby nevyslovila žádná kategorická pravidla. O potravinách hovoří jako o těch, ke kterým byste měli tíhnout, a kterým byste se měli vyhýbat. Doporučuje, abyste svůj talíř vždy zaplnili zeleninou a kvalitními bílkovinami, a až potom, jestli budete mít v žaludku ještě místo, abyste dodali luštěniny a sacharidy. Stručně také zmiňuje eliminační dietu a jak k ní přistupovat.


Velmi podrobně také mluví o důležitosti spánku. Zmiňuje, jaká pravidla a strategie by vám měly pomoci zajistit si kvalitní spánek. Mluví o nejnovějším výzkumu o melatoninu. Dále také přidává kapitolku o endokrinních disruptorech.





Slovo na závěr


Knihu Period Power rozhodně přidávám na seznam kvalitních knížek o ženském zdraví. Doufám, že vás článeček zaujal a že budete inspirováni si knížku přečíst. Pokud byste se chtěli dozvědět více o endometrióze, anebo byste chtěli vyzkoušet eliminační dietu, podívejte se na mé ebooky. A nezapomeňte, že na blogu také najdete stránku s mými oblíbenými produkty, včetně potravinových doplňků (kterým také věnuju jeden článeček).



 

[1] Maisie Hill. Period Power. Harness your hormones and get your cycle working for you. Green Tree, Bloomsbury Publishing Plc, electronic edition, 2019




563 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page