top of page

Endometrióza je multisystémová nemoc

Aktualizováno: 5. 6. 2019





Ve svém minulém článku o možných příčinách pánevních bolestí jsem slíbila, že vám přinesu sérii článků o endometrióze. Tentokrát to bude o tom, jak všechno souvisí se vším.


Všichni víme, že lidský organismus je velmi složitý komplex mnoha různých systémů, které na sobě vzájemně závisí, komunikují spolu a navzájem se podporují. O tom, myslím, nikdo nepochybuje. Zatím se to ale bohužel moc neodráží v přístupu ke zdravotní péči. Proto mě velmi mile překvapilo, když jsem zjistila, že autor knihy Stop Endometriosis and Pelvic Pain [1] Dr. Andrew Cook na holistický přístup klade velký důraz (na to, že je konvenčním lékařem).


Pojďme se podívat na to, jaké další zdravotní potíže se s endometriózou často vyskytují.


Důkladné vyšetření nad zlato


Ať už byla vaše cesta k diagnóze endometriózy jakákoliv (u mě trvala roky a byla velmi trnitá), je dost pravděpodobné, že váš lékař nechal udělat řadu alespoň základních testů. To je samozřejmě dobře, ale existuje zároveň dost velká pravděpodobnost, že to nestačí. Lékaři totiž často nechají udělat základní (levnější) testy, které nemusí vždy být tak citlivé, aby odhalily naprosto každou špatnost, která se ve vašem organismu skrývá. Infekce (např. borelióza a její koinfekce), viry (čím dál více se spekuluje o souvislosti EBV, čili mononukleózy, s endo), záněty, poškozené střevo, hormonální nerovnováha, funkce štítné žlázy, narušená imunita (včetně autoimunitních poruch), alergie a potravinové intolerance, či nedostatek určitých vitamínů (nejčastěji vitamínu D). Na odhalení řady těchto problémů jsou kolikrát potřeba citlivější testy či testy založené na bázi kontinuálního sledování v průběhu 24 hodin.





A jaké tedy Dr. Cook nachází u svých pacientek nejčastější problémy spojené s výskytem endometriózy?



Zažívací potíže

Správná rovnováha ve střevě je mimořádně důležitá. Jak jsem psala již mnohokrát, střevo je nejdůležitějším orgánem, který řídí naši imunitu. Nejen že je zodpovědné za to, abychom vstřebali a využili veškeré živiny (včetně vitamínů, minerálů a enzymů), které tělu dodáváme ve stravě, ale je domovem triliónů bakterií, které řídí stovky různých funkcí a pochodů v našem organismu. (Na toto téma mimochodem nedávno vyšla skvělá kniha od Davida Perlmuttera s názvem Brain Maker, která celou problematiku zdravých střev podrobně vysvětluje a zaměřuje se na vliv střevního prostředí na činnost a poruchy mozku. Už vyšel i český překlad s názvem Mozek v kondici.)


Správně fungující zdravé střevo je alfou a omegou celého našeho zdraví. Dr. Cook zdůrazňuje, že je vhodné se při léčbě zaměřit především na následující čtyři kroky:


  • odstranit toxiny,

  • nahradit chybějící složky,

  • uzdravit výstelku střeva,

  • nově kolonizovat střevo prospěšnými bakteriemi.



Imunitní reakce


I když teorie zatím není potvrzená, většina odborníků na endometriózu pracuje s hypotézou, že za její vznik může špatně fungující imunitní systém. Ten také stojí za jejími příznaky. U žen trpících endometriózou je imunitní systém v nerovnováze – může zároveň pracovat nedostatečně, a zároveň přehnaně. Nedostatečně v tom smyslu, že nedokáže zlikvidovat tkáň z tzv. retrográdní menstruace. Jedná se o jev, který je přítomný u většiny (ne-li všech) žen – menstruační krev a tkáň se dostává nejen z těla ven, ale teče i zpětně (odtud „retrográdní“) přes vejcovody do dutiny břišní. U zdravé ženy s dobře fungujícím imunitním systémem je potom menstruační krev a tkáň považována za vetřelce a zničena. Pokud ovšem imunitní systém nezvládá, tkáň se rozptýlí a usadí v břišní dutině, a vzniká endometrióza.


Ženy s endometriózou zároveň bojují s přílišnou aktivací imunitního systému v tom smyslu, že tělo neustále bojuje s nepřítelem a imunitní systém dostává požadavky na jeho likvidaci, kterou ovšem nezvládá. Ženy s endo proto bojují s dalšími zdravotními potížemi, jako jsou intolerance a alergie, případně se u nich vyvinou autoimunitní onemocnění.


Proto má protizánětlivá dieta tak pozitivní účinky. Autoimunitní protokol (AIP) byl vyvinut primárně pro lidi s autoimunitními onemocněními. Jeho cílem je utišit podrážděný imunitní systém, zcela vyloučit zánětlivé prvky a naopak co nejvíce tělu poskytnout potraviny, které mají vysoký obsah živin (ty jsou potřebné pro správné fungování každé buňky v těle) a které působí protizánětlivě.





Zánět


Zánět v těle probíhá ve chvíli, kdy se tělo potřebuje vypořádat s nevítaným vetřelcem. Je to velmi potřebná reakce ve chvíli, kdy se řízneme a hrozí nám riziko infekce, nebo kdy se o nás pokouší nachlazení či jiné virové onemocnění.


Pokud je ovšem náš imunitní systém v nerovnováze, spouští tělo zánětlivou reakci i ve chvíli, kdy nám reálné nebezpečí nehrozí. V případě endometriózy jsou za přehnané zánětlivé procesy zodpovědné následující látky:


  • Prostaglandiny – Jedná se o látky, které stimulují nervové buňky. Způsobí v místě „napadení“ otok a bolest, a signalizují tak, že něco není v pořádku. V případě endometriózy se ovšem objevuje přílišný výskyt prostaglandinu E2, což způsobuje bolest a zánět. Tento prostaglandin navíc podporuje přehnanou činnost enzymu aromatáza, což vede k nadměrné produkci estrogenu. (Endometrióza je onemocnění vyznačující se estrogenovou dominancí, tedy hormonální nerovnováhou, která vede k řadě potíží, viz níže.)

  • Cytokiny – Jedná se o hormony, které modulují činnost imunitního systému. Studie prokázaly, že u žen s endometriózou je tvorba cytokinů narušena (což značí problém s fungováním imunitních buněk). Je prokázána nadměrná činnost tzv. leukotrienů (podskupina cytokinů), což jsou látky, které deaktivují činnost imunitních buněk. Jejich zvýšené množství tedy „zastavuje“ imunitní systém, který potom neplní svůj úkol, čímž se zvyšuje kolem endometriální tkáně zánět.

  • Histaminy – Jedná se o látky, které vedou k typickým příznakům alergické reakce (jako jsou například napuchlé oči, rýma či vyrážka.) Pro zcela vyčerpávající informace o histaminech a histaminové intoleranci doporučuji blog Histaminové Kašulky.


Podobně jako u předchozího bodu, i zde platí, že protizánětlivá dieta a změny v životním stylu (redukce stresu, spánek, pravidelná pohybová aktivita atd.) mají pozitivní vliv na mírnění těchto nepříznivých pochodů v našem organismu. Pokud byste si takovou dietu chtěli vyzkoušet, ale nevíte, jak na to, můžete si stáhnout můj Good Vibes program, kde vám s přechodem na nový typ stravy během šesti týdnů pomohu.





Inzulínová rezistence


Proces využití inzulínu na zpracování glukózy jsem popsala již ve svém článku Proč potřebujeme více tuku a Hladové hormony. Stručně zde tedy jen zopakuji, že čím větší množství cukru v krvi, tím více musí slinivka produkovat inzulín, aby byl cukr poslán do svalů (či tukové tkáně). Pokud máme ovšem v krvi tolik cukru, že slinivka a inzulín nezvládají plnit svou funkci, a k dosažení potřebného efektu je potřeba stále více a více inzulinu, hovoří se o takzvané odolnosti vůči inzulínu (inzulínové rezistenci). Inzulín je v těle zodpovědný za správné fungování téměř každého orgánu, od mozku (inzulín má pravděpodobně vliv na vznik Alzheimerovy nemoci) až po střevo. Proto je důležité jej držet na uzdě a hlídat si příjem cukru v potravě.


Existuje mnoho směrů, od hodně přísné ketogenní diety (max 20 g cukru ve všech formách za den, což znamená i vyloučení zeleniny jako je například mrkev), přes přístup Terry Wahlsové (která podporuje mírnější ketózu a má s ní velmi dobré výsledky při léčení roztroušené sklerózy), přes AIP (kde se omezuje příjem fruktózy z ovoce na 20 g denně), přes paleo, až po mírnější přístupy, které zdůrazňují, že ženy potřebují vyšší příjem sacharidů než muži, jinak jim hrozí například vynechání menstruace.


Můj osobní názor je takový, že ideální je zkusit omezit denní příjem sacharidů na 100 – 150 g a pozorovat, co to s vámi udělá. Ne vždy se mi to podaří (protože jak víte, sladkosti miluju), ale když ano, má to u mě nepochybné blahodárné účinky na všechny aspekty mého života. Podívejte se na můj článek o eliminační dietě a zkuste si od cukru odvykat postupně – vyřaďte postupně zpracované potraviny (vše co obsahuje seznam surovin), mléčné výrobky, obiloviny, a postupně můžete experimentovat s omezováním paleo pečení či s počtem kusů ovoce denně.




Vitamín D


Vitamín D je nejvíce skloňovaným vitamínem ve všech sférách, kterým se věnuju (endo, autoimunita, hormonální nerovnováha, paleo, výživa a zdraví obecně). Zdá se, že se jedná o nejdůležitější ze všech vitamínů. (Jak se zjistilo, vitamín D je ve skutečnosti hormon.) Na vitamín D se zaměřilo už téměř 50 000 studií a ty prokázaly, že existuje jasná korelace mezi chronickými onemocněními a nízkou hladinou vitamínu D.


Více o vitamínu D si můžete přečíst v mém článku Slunce bychom si měli užívat nejen v létě. Skvělým zdrojem informací jsou také stránky Dr. Holicka.



Štítná žláza a nadledvinky


Špatná funkce štítné žlázy a nadledvinek vede k chronické únavě, která je zcela tradičním příznakem endometriózy (koho by ta šílená bolest nevyčerpala, že ano).


Nadledvinky jsou umístěny nad ledvinami, jsou součástí osy hypotalamus-hypofýza-nadledviny (v angličtině tzv. HPA axis) a produkují řadu důležitých hormonů. Hypofýza kontroluje funkci vaječníků, štítné žlázy a právě nadledvinek. Ve stresu nadledvinky vylučují stresové hormony (norepinefrin a kortizol), jejichž cílem je zajistit naše přežití. Kortizol má velký vliv na činnost imunitního systému, inzulínu či krevního tlaku.


Pokud žijeme ve chronickém stresu (a ten může způsobovat i nemoc jako je endometrióza), nadledvinky jsou „nuceny“ vylučovat stresové hormony neustále a v takovém množství, že se postupem času vyčerpají (v angličtině se mluví o tzv. adrenal fatigue – skutečnost, která zatím není v konvenční medicíně příliš uznávaná. Aktualizace: Vyčerpání nadledvinek začíná spousta holistických autorů správněji nazývat dysfunkcí, protože se zdá, že nejde o vyčerpání jako takové, ale o špatnou komunikaci s příslušnými částlmi mozku. Na toto téma velmi doporučuji práci Ari Whittena.). Špatná funkce nadledvinek je příčinou chronické únavy. Problém se řeší změnou životosprávy (redukce stresu, spánek, meditace, hluboké dýchání) či předepsáním nízkých dávek hormonů, které proti nedostatečné produkci bojují.


Štítná žláza je umístěna v krku a produkuje hormon tyroxin, který kontroluje metabolismus všech buněk v organismu a pomáhá přeměnit kyslík a kalorie na energii. U pacientek s endo je prokázáno, že mívají často problém s hypotyreózou, tedy nedostatečnou produkcí hormonu. Je tedy potřeba překontrolovat produkci tyreoidálního stimulačního hormonu (THS), který stimuluje produkci hormonů T3 a T4.


Názory na nedostatečnou funkci štítné žlázy se mezi lékaři stále liší. Dr. Cook hovoří o tzv. subklinické hypotyreóze, která je spjatá s depresí, narušením paměti a kognitivní činnosti, zvýšeným celkovým a LDL cholesterolem a zvýšeným rizikem arterosklerózy. I když ještě nebyl proveden dostatečný výzkum ohledně spojitosti endometriózy a funkce nadledvinek a štítné žlázy, Dr. Cook zdůrazňuje, že čím více se odstraní případné problémy u dalších systémů v těle, tím lépe bude organismus bojovat s endometriózou a uzdravováním.


Existuje dokumentární film The Thyroid Secret, který se problémy se štítnou žlázou do podrobna zabývá.




Trpělivost a pevné odhodlání se vyplácí


Co se týče testování, také jsem si za poslední rok prošla vším možným. A ještě nejsem u konce. Postupně se mi ale vylučovací metodou podařilo některá podezření vyvrátit (například celiakii či autoimunitní záněty střev), a jiná potvrdit (endometriózu a adenomyózu pomocí magnetické rezonance). Nakonec jsem při svém pátrání také narazila na výborného imunologa, který neváhal provést všechny výše zmíněné testy (na výsledky teprve čekám, ovšem není pochyb o tom, že díky výsledkům bude mnohem snazší udělat si lepší představu o tom, co všechno podkopává mé zdraví).


Na něco jsem ale doktory, ani testy nepotřebovala. Trvalo mi to sice dva roky, ale podařilo se mi neuvěřitelně zmírnit celou škálu nepříjemných zažívacích problémů. Už mě netrápí průjmy, zácpa, bolesti žaludku i střev, únava, vyrážky či špatný spánek. Navíc se mi podařilo jako bonus shodit přebytečných 5 kg. Potraviny, které mi dělaly v minulosti zle (a původně jsem si to ani neuvědomovala), jako oříšky, vejce či kakao, si mohu občas bez problémů dát. Jako další bonus jsem získala odolnější imunitu – chřipka či nachlazení mě dostanou do postele skoro výjimečně (stačí, že tam trávím spoustu času kvůli endo), úplně si mi přestaly dělat opary. Krásně se mi také vyčistila pleť (haleluja). Podařilo se mi přenastavit metabolismus spalování cukrů a tuků, už nejsem v područí inzulínové horské dráhy a nemám každou chvíli hlad. Když je to potřeba, dokážu bez problémů fungovat bez snídaně, obědu nebo večeře. Nemám s tím nejmenší problém. A přestala jsem být závislá na ibuprofenu. V minulosti u mě snadno padlo platíčko prášků za týden, teď mi stačí dva až tři prášky za celý měsíc. A zjistila jsem také, že mám problémy s nadměrným množstvím histaminu v potravinách či lécích. (A naučila jsem se vařit!)


Takže celkově vzato se mi podařilo bez jakékoliv intervence lékařů zlepšit svou kvalitu života o několik stupínků. Je to bohužel vyváženo tím, že mi endo s postupem času začala působit nové potíže. Ale jsem na sebe hrdá, že jsem se nevydala cestou obyčejného maskování symptomů a dočasného pozastavení nemoci na úkor celkového zdraví a dlouhodobých důsledků do budoucna. A to samé přeju z celého srdce i vám.




 

[1] Andrew C. Cook. Stop Endometriosis and Pelvic Pain: What Every Woman and Her Doctor Need to Know. Femsana Press, 2012




872 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page