top of page

Když příliš mnoho ovoce škodí

Aktualizováno: 18. 5. 2019

aneb Malabsorpce fruktózy





Někdy mi přijde, že je až neuvěřitelné, kolik různých problémů a neduhů může být spojeno s jídlem. A stejně tak neuvěřitelné mi přijde, jak složité jsou některé reakce v našem těle a jak dlouho může trvat, než si člověk některé věci uvědomí.


O malabsorpci fruktózy jsem měla matné povědomí už nějaké dva roky, od doby, kdy jsem přečetla knížku The Paleo Approach [1]. Nikdy jsem jí ale moc nevěnovala pozornost. Vzhledem k tomu, že mi dost energie zabíralo pochopit a vyrovnat se s jinými problémy, neměla jsem sílu věnovat se něčemu, co mi přišlo, jako že se mě to přece nemůže týkat. (I když teď si při vědomí své přecitlivělosti téměř na všechno naopak říkám, jak jsem mohla být tak naivní).


Každopádně, nějaké dva roky později, jedna velmi nepříjemná viróza a přísná dieta spolu se stovkami lžiček medu v čaji (dobře, stovky lžiček to nebyly, ale rozhodně to bylo víc medu, než je mi sympatické) a cumlacími pastilkami proti kašli plnými umělých sladidel způsobila, že jsem zase o něco chytřejší. Konečně chápu souvislosti a už rozumím, proč mi nesedne kombinace medu, banánů, kokosu a/nebo sušeného ovoce. Příčinou je malabsorpce fruktózy.




Fruktóza a poruchy vstřebávání


Fruktóza je monosacharid (tedy cukr), který se nachází především v ovoci. Vzhledem k tomu, že se jedná o jednoduchou formu cukru, nemusí být tělem dále štěpena, stačí ji jen vstřebat v tenkém střevě. Občas se ale může stát, že tělo má se vstřebáváním fruktózy problémy. Fruktóza se ve střevě hromadí a slouží jako potrava pro „špatné“ bakterie, které potom působí potíže, jako jsou bolesti, křeče, nadýmání, říhání či špatný dech.


Problém se vstřebáváním fruktózy může být i opačný. V tenkém střevě může být tolik špatných bakterií, které fruktózu překotně konzumují, že ji už tělo nestihne vstřebat. Výsledek je stejný – nadbytek bakterií, co dělají neplechu. Nadbytek bakterií v tenkém střevě se označuje zkratkou SIBO, z anglického small intestine bacterial overgrowth.



Jednoduché řešení


Řešení je velmi snadné – jednoduše vyhýbat se konzumaci fruktózy. Špatné bakterie se tak vyhladoví a zahubí, a problémy ustanou.


Zde uvádím potraviny, kterým je lepší se při malabsorpci fruktózy vyhýbat [2]:


  • Ovoce – jablka, hrušky, meloun cukrový, asijská hruška (nashi), papája, karambola, vodní meloun, třešně, hrozny, tomel.

  • Med.

  • Sladila - kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, fruktóza, ovocný koncentrát.

  • Sušené ovoce – jablka, meruňky, rozinky, datle, fíky, hrušky, švestky.

  • Ovocné džusy.

  • Ovocné pasty a omáčky – rajčatová omáčka, chutney, povidla, omáčka barbecue atd.





FODMAP – hledání dalších souvislostí


Aby vše nebylo tak jednoduché, je třeba zmínit, že člověk nemusí být citlivý jen na fruktózu, ale na širší skupinu sacharidů. Anglická zkratka FODMAP vznikla zkrácením výrazu fermentable oligosaccharides, disaccharides and monosaccharides and polyols. Tedy „fermentovatelné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly“. Jedná se o širší skupinu vysoce fermentovatelných sacharidů a alkoholových cukrů, s jejichž vstřebáváním může mít tenké střevo také problém.


Pokud je tedy někdo citlivý na tzv. FODMAP, trápí ho zažívací potíže také. Řešení je opět jednoduché, stačí se vyhýbat problematickým potravinám. Do skupiny FODMAP patří k výše zmíněným potravinám s vysokým obsahem fruktózy ještě následující potraviny [3]:



  • Laktóza (cukr v mléce a mléčných výrobcích).

  • Potraviny s vysokým obsahem fruktanů – agáve, artyčok, chřest, pórek, česnek, cibule, pšenice, mexický tuřín (jicama), nezralé banány, některé kokosové produkty (kokosová voda, kokosové mléko, kokosová mouka).

  • Potraviny s vysokým obsahem galaktanů – fazole a čočka.

  • Alkoholové cukry – náhradní sladidla jako sorbitol, mannitol, xylitol.




Pokud se rozhodnete podívat se sacharidům na zoubek, dodržujte stravu bez problematických potravin po dobu alespoň čtyř až šesti týdnů. Poté začněte postupně potraviny znovu zařazovat a pečlivě sledujte reakci vašeho organismu. Každý má jinou míru tolerance a navíc po měsíčním „resetu“ by se vám měla mikroflóra ve střevech upravit a problémy se vstřebáváním sacharidů by měly vymizet.


Je skvělé vědět, že pokud člověk trochu naslouchá svému tělu, zajímá se o informace a hledá souvislosti, příčiny potíží většinou odhalí. A jakmile je známá příčina, může s ní lehce zatočit a nastolit zase příjemnou rovnováhu.




 

[1] Sarah Ballantyne, The Paleo Approach, Victory Belt Publishing Inc., 2013

[2] http://paleoleap.com/all-about-fructose-malabsorption/

[3] http://theceliacmd.com/2013/02/fructose-malabsorption-is-is-the-cause-of-my-tummy-troubles/




193 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page