top of page

50 odstínů bolesti

Aktualizováno: 23. 5. 2019

Endometrióza a další příčiny bolesti v pánevní oblasti




Byla mi potvrzena diagnóza endometriózy – pomocí magnetické rezonance. Docela mě to překvapilo (ne to, že endo opravdu mám, ale to, že se potvrdila přes MRI), protože rezonance často endometriózu nezachytí. Dokáže odhalit jen endo prorostlou hluboko do tkání. Endometrióza rozsetá v dutině břišní povrchově (představte si, že vám upadla na zem sklenice s pískem a ten se rozsypal po podlaze) se na MRI většinou neobjeví.


Nastala tedy ta správná chvíle přinést vám sérii článečků o endometrióze. Čerpám z knihy Dr. Cooka Stop Endometriosis and Pelvic Pain [1] – je to neocenitelný zdroj kvalitních a přesných informací o všem, co s nemocí souvisí. Autor se pečlivě věnuje jak podrobnostem ohledně chirurgického odstranění nemoci, tak možnostem podpůrné léčby pomocí analgetik a hormonů. Co mě mile překvapilo je, že zdůrazňuje systémový charakter nemoci a klade obrovský důraz na holistický přístup.


Bohužel se stále často stává, že ženy s endometriózou musí podstoupit více než jednu operaci, protože se jim nemoc stále vrací (často s dalšími pooperačními komplikacemi). Přitom Dr. Cook ve své knize jasně vysvětluje, že pokud se operace provede správně (a to může ve složitých případech trvat i šest hodin a více), existuje jen velmi malá pravděpodobnost, že se nemoc znovu ohlásí.


Jsem naprostým zastáncem toho, že pacientka má dostat veškeré informace o tom, v čem nemoc spočívá (od diagnostiky, přes hormonální léčbu, laparoskopickou operaci, po podpůrnou péči v oblasti zvládání chronických bolestí). Jen tak si může vyhodnotit, co je pro ni to nejlepší řešení. Konec konců, s nemocí a s operovaným tělem musím žít já sama, a proto je nesmysl, abych to nebyla především já, kdo činí veškerá (doufejme, že informovaná!) rozhodnutí.


V tomto článku se podíváme na zoubek tomu, co všechno může způsobovat bolesti v oblasti pánevního dna. Dr. Cook sepsal výčet všech příčin kterými se za svou dvacetiletou praxi setkal. Některé z nich mě docela překvapily (kdo by si pomyslel, že lékaři někdy záměrně v těle ponechají chirurgické svorky, a ty jsou potom příčinou bolestí).


Co všechno tedy může způsobovat (někdy zcela extrémní) bolesti v pánevní oblasti?





Endometrióza


Endometrióza je onemocnění, které se vyznačuje tím, že se tkáň výstelky dělohy (endometrium) nenachází pouze v děloze samotné, ale i v jiných částech dutiny břišní (ve vzácných případech i jinde v těle). Může se dostat na vaječníky, močový měchýř, střevo, břišní stěnu, v podstatě kamkoliv v břiše. Tato tkáň se chová stejně jako endometrium v děloze – během cyklu roste a zbytňuje, a během menstruace krvácí. (Toto vnitřní krvácení způsobuje zánět a ohromné bolesti.) Tkáň mimo jiné také vylučuje estrogen, takže informace o tom, že po odebrání vaječníků či po léčbě hormony endometrióza přestane být aktivní, nejsou úplně správné.


Jedinou možností, jak se endometriózy zbavit nadobro, je její kompletní chirurgické odstranění. (O tom, jak se připravit na operaci endo si můžete přečíst v dalším mém článku.)


Ráda bych tady také podotkla, že čím delší bolesti jsou, tím větší je pravděpodobnost dlouhodobého poškození nervů v postižené oblasti. Pak mohou vzniknout tzv. neuropatické bolesti, které přetrvávají i po odstranění prvotní příčiny.


V rámci přirozeného přístupu je možné projevy endometriózy zmírnit pomocí protizánětlivé stravy a změny životního stylu. Toto je v podstatě hlavní tematická linie mého blogu.


Intersticiální cystitida (IC)


Intersticiální cystitida je onemocnění močového měchýře. Jedná se o chronickou nemoc, kdy pacientka (onemocnění postihuje častěji ženy) zažívá příznaky zánětu močového měchýře, ovšem zánět se při laboratorním vyšetření neprokáže. Onemocnění je extrémně bolestivé a výrazně narušuje člověku každodenní život. Vyznačuje bolestí či tlakem v pánevní oblasti, častým nutkáním k močení a bolestí při močení. Bolest se může (ale nemusí) zhoršovat při menstruaci a může také způsobovat bolestivý sex.


Pacienti také často trpí tzv. glomerulací (kapilárním krvácením ze stěny měchýře) či Hunnerovy vředy (malými lézemi či vředy ve výstelce měchýře).


IC se může, ale nemusí objevovat společně s endometriózou. Na rozdíl od endometriózy ale není možné tkáň chirurgicky odstranit.


V rámci přirozeného přístupu je vhodné se kromě protizánětlivé stravy zaměřit na eliminaci potravin obsahujících tzv. oxaláty. Jedná se o ostré vápníkové krystalky, které mohou poškozovat citlivé tkáně a způsobovat zánět.





Spasmy svalů v pánevní oblasti

Při dlouhodobých změnách v pánevní oblasti (jako je např. endometrióza) se mohou vyvinout spasmy svalů, které vedou ke zhoršování bolestí či bolestem novým. Pacientka si často ani neuvědomuje, že má svaly v podbříšku neustále stažené a nedokáže je uvolnit. V takovém případě je vhodné pracovat s fyzioterapeutem specializovaným na pánevní dno a používat různé uvolňovací techniky.


Jizvová tkáň (adheze)

Adheze v břišní dutině vznikají při hojení zranění (způsobených například krvácející endometriální tkání). Tkáň může být buď tenká, pružná, připomínající pavučiny a neobsahovat prakticky žádné cévy (tzv. filmy adhesions). Může být ale také mnohem tlustší a pevnější, plná cév, a spojovat dva orgány (například vaječník a střevo) jakoby je propojoval systém provazů (tzv. vascular adhesions). Anebo může jít o tkáň, která při hojení pevně spojí dva orgány, aniž by jim dala jakýkoliv „manévrovací prostor“ – tyto orgány jsou potom pevně „nalepené“ na sobě a nemohou po sobě volně klouzat a pohybovat se, což způsobuje pocit pnutí či bolesti (tzv. dense cohesive adhesions).


Obecně platí, že adhezní tkáň se postupem času zbytňuje a zkracuje. Opakované operace proto mohou v důsledku přinést více škody, než užitku, protože se zvyšuje riziko a počet adhezí. Jizvová tkáň ale může existovat i sama o sobě, aniž by spojovala dva orgány. I tak ale platí, že postupem času bytní a zkracuje se, což může také působit potíže. Může postupně začít tlačit na nerv, omezovat činnost střeva, či částečně (nebo úplně) zneprůchodnit močovod. Při postižení nervů potom může způsobovat bolest nejen lokálně, ale i na odlehlých místech v těle.


Existuje několik anti-adhezních prostředků, které se při operaci mohou použít, ovšem i ty přinášejí svá rizika. Pro úplnost je tady pouze uvedu, jejich podrobný popis najdete ve zmíněné knize Stop Endometriosis and Pelvic Pain. Jako antiadhezní prostředky se mohou použít: Interceed, Seprafilm, Gore-Tex Soft Tissue Patch, ADEPT, SprayShield, Adhibit.


V rámci přirozeného přístup je vhodné zařadit jako doplněk stravy serrapeptázu. Serrapeptáza  je přírodní enzym, který rozkládá krevní sraženiny (a další odumřelou tkáň), a může tedy pomoci zabránit vzniku adhezí. Stejně tak je ideální pravidelná mírná pohybová aktivita (např. jóga), protože mírný pohyb zaručí, že se orgány v břiše budou jemně posouvat a tkáň bude srůstat méně.



Fibroidy


Fibroidy jsou benigní nádory v děloze. Často jsou asymptomatické, ovšem mohou způsobovat krvácení, či pocit tlaku či bolesti. Fibroidy se mohou odstranit laparoskopicky či hysteroskopicky (přes děložní čípek). Pokud se odstraní pouze fibroidy, ale děloha v těle zůstane, nazývá se zákrok myomektomie. Pokud se odstraní celá děloha, jedná se o hysterektomii.





Adenomyóza


Adenomyóza vzniká ve chvíli, kdy endometrium proroste do svalů děložní stěny. Je to vlastně endometrióza ve stěně dělohy. Způsobuje extrémně bolestivou a silnou menstruaci, případně také anémii. Nejedná se o jeden nádor, který by se dal chirurgicky odstranit. Jde spíše o síť endometriální tkáně, která prorůstá celou dělohou.


Stoprocentní diagnóza je možná pouze pomocí histologického rozboru, tedy po diagnostické laparoskopii.


Lékaři u onemocnění navrhují hormonální léčbu, dále konzervativní léčbu (opakované chirurgické odstranění nejvýraznějších částí adenomyózy – tkáň ovšem doroste zpět), či definitivní chirurgickou léčbu odstraněním dělohy.



Obrácená děloha


Děloha je u většiny žen nakloněná dopředu. Může se ale stát, že je převrácená i opačným směrem, což ale nemusí nutně způsobovat žádné potíže. Pokud se potíže objeví, často jsou to bolesti při sexu. Tento problém se dá napravit pomocí laparoskopického zákroku, kdy se zkrátí příslušné vazy, a děloha se vrátí do „běžné“ polohy.



Varikóza


Varikóza vzniká při roztažení žil v děloze či vaječníku, což může být extrémně bolestivé. Varikózní žíly ve vaječnících se dají odstranit chirurgicky za ponechání reprodukčních orgánů, ovšem v případě varikózních žil v děloze je někdy nutné přistoupit k hysterektomii.



Neuropatie břišní stěny


Břišní stěnou (od pupíku ke kyčlím), třísly až ke stehnu vede ilioinguinální, iliohypogastrický a genitofemorální nerv. Pokud jsou tyto nervy poškozeny či zablokovány, mohou způsobovat bolesti. Úlevu lze zajistit deblokačními injekcemi či tzv. radiofrekvenční ablací. (Překpokládám, že za pokus stojí i fyzioterapie, ale ta v knize zmíněná není.)



Neuralgie pudendálního nervu


Pudendální nerv je nerv vedoucí podél vagíny. Rozvětvuje se do tří částí, přední, střední a zadní. Pokud je nerv poškozen, způsobuje bolesti (které se často zhoršují při sezení).


Bolesti pudendálního nervu se léčí odblokováním a fyzioterapií. Některá centra nabízejí chirurgickou léčbu, ovšem Dr. Cook vyjadřuje pochybnosti o její účinnosti.



Zbytková tkáň z vaječníku


I když žena podstoupila odstranění vaječníku, často se stává, že z něj v těle zůstane zbytková tkáň. Je to o to pravděpodobnější, pokud se vaječník nachází v blízkosti jizvové tkáně, protože tkáně vypadají prakticky stejně. Navíc, pokud je tkáň ještě navázána na další důležitou strukturu (např. cévu), lékař často z opatrnosti nevyjme veškerou tkáň vaječníku.


Zbytková tkáň dále vylučuje estrogen a způsobuje bolesti. Někdy je možné ji odhalit pomocí ultrazvuku, jindy pomocí neustále zvýšené hladiny estrogenu. Po celkovém odstraněný zbytkové tkáně bolesti ustanou.



Cizí těleso


Chirurgické svorky či síťky jsou pomůcky, které lékaři pomáhají při operaci dosáhnout určitého efektu (např. zastavit krvácející cévy či zajistit plastiku kýly). Lékaři je často záměrně ponechají v těle pacienta. Problém ovšem může být, když se nachází v blízkosti jiných orgánů, jako např. močovodů či střev. Mohou tyto orgány dráždit a způsobovat záněty.


Dalším faktorem je materiál, ze kterého jsou vyrobeny. Některé mohou obsahovat příměs niklu, který může působit potíže.


Dr. Cook ve své knize uvádí konkrétní případy, kdy cizí tělesa byla příčinou bolestí, a konstatuje, že veškerá cizí tělesa z těla vždy odstraní.



Kýla


Tříselné či břišní kýly mohou být další příčinou bolesti. Pokud jsou chirurgicky operovány, Dr. Cook nabádá proti používání výše uvedených chirurgických sítěk, které mohou způsobovat další problémy.



Zánět slepého střeva


Zánět slepého střeva je většině případů akutní. Pokud je ovšem jedná o dlouhodobou neakutní infekci, může být zánět mylně považován za chronickou bolest ženských orgánů.

Ve slepém střevě se také může objevovat mikroskopická endometrióza, která působí pravidelné bolesti.



Vulvodynie


Jedná o chronické bolesti v oblasti vulvy (oblast vně vagíny). Bolesti mohou být konstantní nebo přerušované, a mohou se objevovat bez vnějšího podnětu či v souvislosti s dotykem či tlakem.


Příčina bolestí není známá, ale ví se, že ji zhoršují běžně používané chemikálie – mýdlo, prací prášek, aviváž, barvy či parfémace v hygienických pomůckách apod. Mohou ji také zhoršovat určité potraviny a fungovat jako spouštěč. Dr. Cook tedy doporučuje vyzkoušet eliminační dietu.






6.  Počítejte s tím, že to nepůjde tak hladce, jak jste si mysleli.


Je pravděpodobné, že budete patřit do jedné ze dvou kategorií lidí. Pro tu první je eliminace obtížná hned od začátku. Ta druhá se do eliminace pustí ve vší vervou a prvních několik měsíců (či rok) uvidí neuvěřitelné výsledky. Ale potom, co tato strategie a nový přístup k životu zevšední, a vám se navíc udělá výrazně lépe, člověk ztratí motivaci. (Do této kategorie patřím já.)


Pro obě kategorie je ale důležitá jedna věc: Vězte, že budete dělat chyby a že váš přístup bude potřebovat neustálé vylaďování. Důležité je, abyste to po prvním neúspěchu (dvou, nebo třech) nevzdali. Každá dobrá věc, kterou pro své tělo uděláte, se počítá. Cílem je, abyste udělali více kroků vpřed, než kroků vzad. Abyste neustále postupovali kupředu. Věřte mi, že váš pokrok bude větší, než si sami uvědomíte. A pokud z nějakého důvodu eliminační dietu vyhodíte oknem ještě předtím, než se vám podaří přečíst veškeré signály vašeho organismu a než se naučíte chovat se přesně tak, jak je to pro něj co nejvhodnější, berte to jako zkušenost. Velmi často se stane, že potom, co se lidé vrátí zpět ke „staré“ stravě, se jim zdravotní stav zhorší a začnou se cítit špatně nebo mít velké problémy. Tím líp, protože aspoň uvidíte, jak moc dieta zabírá a jak dobře vám může být.


(Můžete ještě patřit do třetí kategorie – ti, kteří dostanou jasná pravidla, a řídí se jimi do posledního puntíku a nikdy nesejdou z cesty. Jestli jste právě takoví, upřímně závidím!)




Potravinové alergie a intolerance


Reakce na potraviny mohou způsobit řadu nepříjemných potíží, včetně bolestí v oblasti pánevního dna. O potravinách a výživě je prakticky celý tento blog, tudíž není třeba dodávat podrobnosti. Pro zjišťování nesnášenlivosti potravin je velmi účinná tzv. eliminační dieta.



Gastrointestinální potíže


Mezi takovéto potíže (ať už jsou způsobeny nesnášenlivostí potravin, či ne) může patřit například nedostatečná pohyblivost střeva, částečná obstrukce střeva, příliš dlouhé tlusté střevo (tzv. redundant colon), divertikulitida (zanícené kapsy ve stěně tlustého střeva) či anální trhlina.



Lymeská borelióza


Lymeská borelióza je infekce přenášená (nejen) klíšťaty. (Podrobný článek jsem o ní psala zde.) Pokud se borelióza včas neodhalí a nepřeléčí antibiotiky, jedná se o tzv. chronickou boreliózu. (I když názory na toto označení a tento fenomén se liší.) Borelióza velmi ráda převléká kabát a má spoustu příznaků, které se mohou podobat řadě jiných onemocnění. Dr. Cook doporučuje tuto diagnózu vzít v úvahu a provést potřebné testy.




Endo nemusí být jediným viníkem


Jak vidíte, možných příčin bolestí v pánevní oblasti je více než dost. Na závěr bych ráda ještě dodala, že často se stává, že se objevuje několik těchto problémů najednou.


Přeji vám hodně sil a úspěchů při pátrání po tom, co vám působí bolesti a potíže. A rozhodně mi nedá, abych nedodala, že změna stravy a životního stylu může být úžasným prvním krokem pro dlouhodobé zvládání těchto nepříjemných a vyčerpávajících potíží.





 

[1] Andrew C. Cook. Stop Endometriosis and Pelvic Pain: What Every Woman and Her Doctor Need to Know. Femsana Press, 2012



866 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page