top of page

Jak na potravinové doplňky

Aktualizováno: 26. 8. 2022

Pár základních strategií, které mi pomáhají orientovat se v dost nepřehledné realitě




Pouštět se do tématu o potravinových doplňcích se mi nikdy moc nechce. Je to téma, které je pro mě pořád dost velké sousto. Nejsem lékař, ani biochemik, a je pro mě těžké udělat si názor. Na druhé straně jsem přesvědčená, že kdybych doplňky nikdy nezařadila, moje cesta za lepším zdravím by byla mnohem pomalejší a trnitější. Za poslední tři roky jsem sesbírala střípky informací jak z knih, tak z článků svých oblíbených autorů, a vytvořila jsem si pro sebe pár základních pravidel, kterými se při výběru doplňků řídím.


Cílem tohoto článku není hovořit o tom, jaké doplňky jsou vhodné pro ty které zdravotní potíže, ani o tom, jaké konkrétní doplňky se mi osvědčily. (O tom píšu například ve svém článku 10 návyků pro lepší zdraví, Bez ibuprofenu anebo v mém Průvodci pro ženy s endometriózou. Několik konkrétních doporučení také najdete na mé stránce s oblíbenými produkty.) Cílem článku je podělit se o základní pravidla, kterými se při rozhodování řídím.



1. Naučte se číst ingredience.


Čtení ingrediencí je noční můrou snad pro každého z nás. Většině totiž nerozumíme. Pokud je pro nás ale důležité zbavit se potravinových intolerancí a vyřešit zdravotní potíže, skryté přísady v potravinových doplňcích si nemůžeme dovolit ignorovat. A proto nám nezbude než zapátrat po tom, co kupované přípravky opravdu obsahují. Až budete doplňky kupovat, hledejte takové, které nebudou obsahovat (v závislosti na vaší intoleranci) přidaný cukr, lepek, laktózu, kukuřičný či rýžový škrob či například sóju. O chemických barvivech ani nemluvím. Divili byste se, kolik běžně prodávaných doplňků tyto látky obsahuje.



2. Najděte si firmy, kterým věříte, a vyhýbejte se lékárnám.


Já jsem nejdříve, jako každý smrtelník, všechny doplňky nakupovala v lékárně. Až postupem času jsem se začala zajímat o to, co všechno obsahují. A pak se mi začalo stávat, že když jsem šla do lékárny pro novou várku, ovšem uvedla jsem, že potřebuju výrobky bez (dlouhého seznamu) určitých přísad, zjistila jsem, že v „běžné“ lékárně nepořídím. Začala jsem si tedy více všímat, které firmy doporučují důvěryhodní paleo či AIP blogeři, případně jsem pátrala sama. Postupem času jsem si vypracovala seznam značek, u kterých mám jistotu, že budou vyhovovat mým potřebám. A nemusí to být známé značky od paleo guru jako je Mark Sisson nebo Dave Asprey - jejich výrobkům bych jistě bez problémů věřila, ovšem myslím, že se dají najít i další kvalitní značky za příznivější ceny. Značky a výrobky, které momentálně nakupuji, najdete na stránce mých oblíbených produktů.



3. Miřte na konkrétní vitamíny, minerály, výtažky či enzymy, a vyhýbejte se „multi“ produktům.


Původně jsem si myslela, že jeden kvalitní multivitamin vše vyřeší. Problém ovšem vězí v tom, že ve chvíli, kdy má někdo poškozené zažívání a veškeré živiny špatně vstřebává, je dost pravděpodobné, že některých látek bude mít opravdu velký nedostatek. Na druhé straně, jiných látek může mít v závislosti na způsobu stravování dost. Například pokud někdo jí dostatek masa, nebude pravděpodobně trpět nedostatkem železa. Dospěla jsem k závěru, že slepé utrácení za jeden (navíc nekvalitní) multivitamin, se mi vyplatí mnohem méně, než cílená investice do vitamínů a minerálů, které mé tělo skutečně potřebuje. Cílené produkty vám navíc umožní dohnat deficity přesně podle vašich potřeb. Některé vitamíny mají vůči sobě také antagonistické účinky, takže by se neměly brát zároveň. (Navíc je můžete mnohem lépe v čase korigovat – například zdvojnásobit dávku hořčíku během menstruace, s cílem ulevit křečím.) A tím se dostávám k dalšímu bodu.


Aktualizace: Pokud byste přece jen jakéhokoliv důvodu potřebovali sehnat kvalitní multivitamin (třeba proto, že jste těhotná nebo kojíte), s klidným srdcem můžu doporučit jen jediný: Thorne Research Basic Prenatal Vitamin Complex. Bohužel se ale velmi špatně shání. Doporučuji se ještě podívat na výrobky LifeExtension, Garden of Life nebo Naturelo. Pokud hledáte prenatální vitamín, protože jste těhotná, hledejte vitamíny s již metylovanou verzí kyseliny listové (resp. folátu) - ve složení je součástí názvu formy folátu slovíčko "metyl". Jen tak máte jistotu, že ho vaše tělo dokáže zpracovat.



4. Nechte si změřit hladiny vitamínů a minerálů z krve.


Toto je docela kontroverzní téma – řada autorů je toho názoru, že hladina vitamínů a minerálů v krvi nemá valnou vypovídací hodnotu. Vitamíny a minerály jsou tělu platné tehdy, když se dostanou do buněk a tělo je dokáže pořádně využít. Já si ale i tak myslím, že občasné změření (např. jednou za rok) vám dá lepší představu o tom, s jakou „podvýživou“ začínáte, jaké látky tělu chybí nejvíce a jak se stav postupem času vyvíjí. U některých (jako je např. vitamín D) je to dokonce nezbytnost.



5. Udělejte si představu o vhodném dávkování.


Toto se lehce řekne, ale hůře provede. Za a) proto, že řada lékařů či výživových poradců se drží základních doporučených dávek, které mohou být již dávno překonané. A za b) proto, že každý z nás je jedinečný a má jiné individuální potřeby. Obecný trend je ale takový, že se začíná zjišťovat, že v západní společnosti máme mnohem větší deficit vitamínů a minerálů (v podstatě „podvýživu“), než jsme si mysleli. A navíc se také dochází k závěru, že některých látek (např. vitamín D) tělo potřebuje mnohem více, než si lékaři a vědci dříve mysleli. Autoři jako Dr. Terry Wahls, Dr. Peter Osborne, Dr. Mark Hyman, Dr. Tom O’Bryan, Dr. Josh Axe, Chris Kresser, Dr. Jolene Brighten, Lara Briden (a mnoho dalších) ve svých knihách a článcích doporučují konkrétní dávkování pro konkrétní typy zdravotních potíží. Bohužel jedna kniha, ve které by se veškeré tyto informace daly najít, neexistuje, a proto to chce trochu detektivní práce. Pozitivní ale je, že si můžete plán ušít na míru a začnete lépe rozumět svému tělu a svému zdraví. A přidám ještě jedno pravidlo: U nových doplňků začněte s nižší dávkou (například jedna kapsle, i když jsou doporučované dvě). Ověříte si tak, zda na doplněk nemáte reakci, a dodáte tělu prostor, aby si na novou látku postupně zvyklo.



6. Zjistěte si základní informace o tom, jak daná látka funguje.


To je důležité proto, abyste měli jistotu, že ji tělu budete dodávat v takové podobě, která pro něj bude co nejlépe vstřebatelná. Řada běžně dostupných vitamínů obsahuje různé chemické formy, které jsou sice levnější, ale zároveň si z nich organismus nedokáže nic vzít a většinu vyloučí. (Takže jste v podstatě utratili peníze zbytečně.) Když už si budete dělat rešerši o tom, jaké je pro vás nejvhodnější dávkování, věnujte také pozornost informaci, jaká forma látky je nejlépe bio-dostupná. Věnujte pozornost tomu, které vitamíny jsou rozpustné v tucích (A, D, E a K) a konzumujte je s tučnými jídly, anebo třeba omega-3 doplňkem. Všímejte si i toho, které vitamíny jsou lépe využitelné v kombinaci (např. vitamín D3 a K2, nebo kurkuma s pepřem), a které by se naopak neměly brát pohromadě (např. Mg a D).




7. Nebojte se nakupovat online a počkejte si na akce a slevy.


Vzhledem k tomu, že jsme došli k závěru, že doplňky, které by splňovaly naše náročné požadavky, v lékárně dost často nenajdeme, nezbude nám, než začít nakupovat online. Vytipujte si internetový obchod, kterému věříte (je jich jistě více než ty, které zde uvádím). Zjistěte si, za jakých podmínek je nákup nejvýhodnější. Například mně se osvědčily nákupy z Amazonu (některé mé oblíbené doplňky se dají sehnat na německém a neplatí se za ně poštovné, jiné kupuji z Amazonu britského). Při nákupu z kategorie „Prime“ nebo „free delivery“ vyjde poštovné levněji, případně je zadarmo. Amazon občas také nabízí různé akce, buď na daný výrobek, nebo plošně v rámci tzv. Black Friday nebo Cyber Monday. Pokud je vám Amazon z jakéhokoliv důvodu nesympatický, můžete se podívat také na iHerb.com (tady ovšem platí pravidla dané země pro proclení). Anebo skoukněte e-shop Fertility.sk, Puravia.cz anebo Paleo-Doupě.cz.



8. Občas si dejte doplňkové „prázdniny“.


Kromě občasného sledování hladiny vitamínů a minerálů z krve doporučují někteří autoři udělat si občas (s menší či větší přísností) od potravinových doplňků „prázdniny“. Čas od času je dobré si od doplňků odpočinout a na týden či dva je úplně vysadit. Cílem by přece jen mělo být přijímat veškeré živiny přirozeně, z potravy. A i když je to v dnešním světě čím dál těžší, vaše tělo takovýto občasný malý reset jistě ocení. No a pokud už delší dobu dodržujete vysokonutriční stravu typu paleo a pokud se vám výrazně zlepšily zažívací potíže, je docela pravděpodobné, že si vaše tělo dokáže řadu vitamínů brát ze stravy. To je dobře! Čím méně budete muset utrácet za zpracované, a někdy chemické, potravinové doplňky, tím lépe. Já si od doplňků odpočinu většinou ve chvíli, kdy se vydám na cesty. Je to praktické, nemusím si je balit s sebou, ani na ně myslet, a o doplňkové prázdniny tak mám postaráno.



Toto jsou mé základní poznatky a strategie při hledání kvalitních potravinových doplňků. Pokud byste chtěli zkonzultovat konkrétní výrobky, můžete se zeptat mě i ostatních na zkušenosti v mé uzavřené Facebookové skupině s názvem Good Vibes – Pozitivní přístup k uzdravování.






358 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page