top of page

Autoimunitní protokol (AIP) pod lupou - III. díl

Aktualizováno: 5. 6. 2019

Mléčné výrobky





Po dlouhé době pro vás mám další díl série článků o autoimunitním protokolu (AIP), který vypracovala Sarah Ballantyne a podrobně jej popsala ve své knize The Paleo Approach [1]. Pokud jste ještě nečetli první dva články ze série, připomínám, že prvním díle se zabýváme tím, proč je při chronických onemocněních důležité dodržovat vysokonutriční stravu a zaměřujeme se na tuky, bílkoviny a vlákninu. V druhém díle se potom zabýváme syndromem zvýšené propustnosti střeva a pod lupu si bereme obiloviny, luštěniny, ořechy a semínka, a lilkovité, které všechny obsahují zvýšené množství tzv. anti-živin, jež problémy se střevem ještě zhoršují.


V tomto díle se podíváme na poslední velkou a všudypřítomnou kategorii potravin – mléčné výrobky. Na úvod bych ráda řekla, že v paleo světě se objevují dva tábory: Ti, kteří kvalitní mléčné výrobky povolují (tomuto přístupu se říká „primal“ nebo „lakto-paleo“), a ti, kteří je striktně z paleo stravování vylučují.


Níže popisuji přístup Sarah Ballantyne v souvislosti s autoimunitními onemocněními, ale chci ještě dodat, že pokud můj blog čtete kvůli problémům s endometriózou, nebo ženskými hormony obecně, mléčné výrobky se rozhodně nedoporučují, právě kvůli jejich negativnímu vlivu na hormonální činnost (hovoří o tom například Lara Briden ve svém článku, kde uvádí, že vyloučení mléčných výrobků je jeden z nejefektivnějších kroků v boji proti endometrióze).


Můj osobní názor je takový, že ideální je začít s eliminační dietou. Po alespoň měsíční eliminaci (ideálně spolu s dalšími problematickými potravinami) budete mít lepší představu o tom, zda se vám udělalo lépe, zda vám tyto výrobky působí nějaké potíže (nejčastěji zažívání, akné, zahlenění a/nebo kašel, míra bolesti během cyklu) a zda na ně budete reagovat, když se je po eliminaci pokusíte zařadit zpět do jídelníčku. Pokud byste eliminaci rádi zkusili, ale přijde vám jako nadlidský úkol, stáhněte si můj Good Vibes program, který vám s tímto nelehkým úkolem během šesti prvních týdnů pomůže. (Program je ve formátu pdf a je ke stažení zdarma!)




Laktóza versus kasein


Ještě než se pustím do zdůvodnění, proč je v případě řady chronických onemocnění lepší se mléčným výrobkům vyhnout, ráda bych stručně vysvětlila rozdíl mezi těmito dvěma pojmy. Laktóza je mléčný cukr, pro jehož štěpení je potřeba enzym laktáza. Pokud někdo nemá dostatek tohoto enzymu, nedokáže laktózu dostatečně strávit, a ta mu působí zažívací potíže. Tento jev nazýváme intolerancí laktózy a autorka uvádí, že intolerance postihuje až 25% lidí kavkazkého původu (Severoameričanů a Evropanů) a až 97% původních obyvatel Ameriky (Indiánů). Dodává také, že nezpracované syrové mléko obsahuje enzymy, které laktózu pomáhají štěpit.


Kasein (α-kasein a β-kasein) je jedna z mléčných bílkovin (další jsou kasomorfin, butyrofilin a syrovátka). Má velmi podobnou strukturu jako lepek (resp. forma lepku gliadin). Pokud má někdo citlivost na lepek (nebo dokonce celiakii), jeho organismus stejně negativně reaguje i na kasein, jelikož jsou tyto dvě látky tak podobné. Tomu se říká křížová reakce. Lidé s citlivostí na lepek nebo kasein by se měli vyhýbat vždy i této druhé látce.



Proč mohou být mléčné produkty problematické


I když kvalitní nezpracované mléčné výrobky přináší určité výhody, seznam nevýhod je bohužel dost dlouhý. Uvádím jej tak, jak to dělá autorka ve své knize The Paleo Approach [1]:


  • Mléko obsahuje inhibitory proteázy, které mohou vést ke zvýšené propustnosti střeva.

  • Mléko je vysoce inzulinogenní (stimuluju produkci inzulinu), což může vést k inzulinové rezistenci a zánětu.

  • Mléčné bílkoviny jsou velmi těžce stravitelné a vyživují E. Coli, což může vést k dysbióze střeva.

  • Mléko obsahuje aktivní kravské hormony, které mají potenciál měnit hormony lidské. I když zatím nebyly provedeny podrobné studie těchto hormonů v potravinách, inzulinový růstový faktor (IGF-1), který se zvyšuje při vyšší konzumaci mléčných výrobků, je spojen s vyšším rizikem rakoviny prsu, prostaty a kolorektální rakoviny. (Pokud by vás zajímaly detaily ohledně konverze růstových hormonů ve skotu, případně informace o umělém hormonu společnosti Monsanto, doporučuji tento anglický článek na Natural and Organic Choices.)

  • Mléko vede k vyšší produkci hlenu nejen v dýchacím ústrojí (což přitěžuje např. alergikům či astmatikům), ale také v trávicím ústrojí. Vyšší obsah hlenu ve střevě potom dráždí jeho výstelku a ztěžuje vstřebávání vitamínů a minerálů.

  • Dospělí lidé mají často potíže se štěpením laktózy (viz výše).

  • Mléčné výrobky jsou vysoce alergenní. Alergii na kravské mléko (protilátky typu IgE na mléčnou bílkovinu) má až 17,5% předškoláků, až 13,5% dětí do věku 16 let a až 4% dospělých. U těchto jedinců mohou být velmi problematické i stopové látky v přepuštěném másle (ghee). Informace o prevalenci citlivosti (tzn. intoleranci, protilátky typu IgA, IgG, IgD a IgM) zatím neexistují.

  • Kravská mléčná bílkovina vstupuje do křížové reakce s lepkem (viz výše).




A můžete se zamyslet i nad etickou stránkou. Velkochovy krav nejsou nic příjemného – krávy jsou pravidelně inseminovány, jsou jim předčasně odebírána telata, tísní se na malém prostoru bez možnosti jakéhokoliv pohybu, v nehygienických podmínkách. Často trpí záněty vemene (mastitidou), jsou jim podávána antibiotika (jejichž zbytky se pak objevují v mléku).


Já mléčné výrobky nekupuju prakticky vůbec, ale maso ano, a mám alespoň trochu lepší pocit, když vím, že většina pochází z bio a etických zdrojů. Podpoříte tím navíc malé farmáře!


Bohužel na více podrobností není v tomto článku prostor. Doufám ale, že vám bude sloužit jako inspirace pro zamyšlení a hlavně pro to, aby vám stálo za to vyvinout úsilí a mléčné výrobky zkusit v rámci eliminace z jídelníčku na určitou dobu vyřadit. Může se s velkou pravděpodobností stát, že vám některé nepříjemné příznaky vymizí.



Autoimunitní protokol pod lupou I. díl - Tuky, bílkoviny a vláknina

Autoimunitní protokol pod lupou II. díl - Obiloviny, luštěniny, ořechy a lilkovité


 

[1] Sarah Ballantyne, PhD., The Paleo Approach: Reverse Autoimmune Disease, Heal Your Body, Victory Belt Publishing Inc., 2013




825 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page