top of page

Instant Pot - Chytrý tlakový hrnec

Aktualizováno: 24. 5. 2019

aneb Proč jsem svůj starý „pomalý hrnec“ vyměnila za nový Instant Pot




Možná jste jako já. Vaření vás nebaví a v kuchyni trávíte čas neradi. Někdy dokonce čas v kuchyni ani trávit nemůžete, protože je vám prostě příliš zle a nezvládnete stát na nohách déle než pět minut. A přitom víte, že nejrychlejší způsob, jak se na nohy dostat zpátky, je právě zdravá a výživná strava z čerstvých, nezpracovaných potravin. Možná jste dokonce investovali do různých kuchyňských přístrojů a vychytávek, které trochu pomohly, ale není to tak růžové, jak jste doufali. Vítejte do klubu!


Na začátek mi dovolte poznamenat, že s firmou, která Instant Pot vyrábí, nemám žádnou smlouvu či dohodu. Tímto článkem dělám to, co vždy - zprostředkovávám své zkušenosti s tím, že to snad někomu pomůže. Navíc jestli jste jako já, potřebujete ohledně vaření kolikrát informace a návod jak pro prvňáčka. Tady najdete důvody, proč Instant Pot považuju za zatím nejlepší investici do mé kuchyně.


Už ve svém článku o blendování jsem se zmiňovala, že mými největšími pomocníky v kuchyni jsou mixér, blender a pomalý hrnec (crock pot). Stále jsem přesvědčená, že pomalý hrnec je nejlepší investice pro „real food“ začátečníky, obzvlášť ve chvíli, kdy nechcete investovat moc peněz. Stačí koupit základní verzi pomalého hrnce a zásobu vývarů, zeleninových polévek, dušeného masa či zeleniny máte zajištěnou.


Ovšem pokud se přece jen chcete dostat na „vyšší úroveň“, jsem přesvědčená, že investice do Instant Potu se vyplatí. Já jsem svůj koupila už tradičně na Amazonu (model IP DUO60, 6 litrů,  7 programů). Pokud vyčkáte, Amazon mívá občas akce v rámci kterých vás hrnec (se sedmi programy) místo 129 € přijde zhruba na 80 €.




Zdroj: Instant Pot



Jak Instant Pot funguje?


Instant Pot je elektrický chytrý hrnec, který nabízí buď 6, nebo 7 programů. Jeho hlavní funkcí je tlakové vaření. Stejného výsledku jako u klasického tlakáče dosáhnete snadněji, přehledněji, bezpečněji a za použití nižšího množství energie.


Kromě tlakového vaření můžete v hrnci použít funkci „Sauté“, tedy vařit jako na pánvičce (používá se pro osmahnutí cibule či masa, většinou před samotným tlakáčem, nebo na konci vaření za cílem zahuštění omáček). Dále hrnec nabízí možnost vaření v páře. Můžete si zde zapnout speciální program na rýži (což příznivce paleo nebude moc zajímat), anebo dražší verze nabízí program na domácí výrobu jogurtů (viz bonusový recept níže). Pokud byste chtěli, hrnec nabízí i program na pomalé vaření. Jako bonus hrnec po dovaření pokrmu automaticky spustí funkci „udržovat teplé“, takže pokud zrovna děláte něco jiného, nemusíte se bát, že vám jídlo vystydne. (Funkce se mimochodem dá vypnout.)



Jaké vidím výhody Instant Potu?



1. Nerez místo teflonu.


Ve chvíli, kdy jsem je rozhodovala, za co vyměním svůj starý pomalý hrnec, vnímala jsem u Instant Potu jednu obrovskou výhodu – konečně dodržím své předsevzetí a přestanu používat teflonové nádobí. Teflon patří mezi tzv. perfluorované sloučeniny, které jsou výrazným endokrinním disruptorem. Co to znamená? Teflon, stejně jako další chemické látky vyrobené na bázi ropy (plasty, chemické vůně, pesticidy aj.) působí na náš hormonální systém. Látky v něm obsažené napodobují strukturu hormonů v těle, vážou se na příslušné receptory, a tím „zabírají místo“ skutečným hormonům. Tělu samozřejmě neposkytují stejnou službu jako přírodní hormony, čímž narušují potřebné přirozené procesy.


Těmto látkám by se měli vyhýbat úplně všichni, ale pokud někoho trápí chronické zdravotní problémy, platí to pro něj dvojnásobně.


Instant Pot vaří v nerezovém hrnci, který je inertní a žádné zdravotní riziko nepředstavuje.




2. Rychlost a pohodlnost a vysoký obsah živin k tomu.


Tlakové vaření spočívá v tom, že v hermeticky uzavřeném hrnci stoupne tlak a teplota a vznikne v něm pára, což zajistí rychlejší uvaření potravin. Plnohodnotný kuřecí vývar máte hotový do dvou hodin (zatímco v pomalém hrnci byste si museli vyhradit osm), maso podusíte za 30 minut, kořenovou zeleninu uvaříte na páře za 5 minut (i když je pravda, že hrnec se musí cca 10 minut rozehřát).


Díky hermeticky uzavřenému prostoru je chuť potravin výraznější a plnější. A co je nejdůležitější, jídlo při tlakovém vaření neztrácí žádné živiny!


Takže pokud jako já v kuchyni nechcete nebo nemůžete trávit mnoho času, ale zároveň nechcete jíst průmyslově zpracované potraviny a chcete si pohlídat, co se vám dostává na vidličku, hrnec je opravdu ideálním pomocníkem.



3. Zásoba jídla na týden je za pár hodin hotová.


Tato informace vyplývá již z té předchozí, ale přece jen ji tady chci jako výhodu hrnce zdůraznit. V paleo světě, zvlášť v souvislosti s chronickými onemocněními, se neustále skloňuje výraz „batch cooking“ – navaření si dopředu ve velkém. Najdete o tom spoustu článků a několik AIP kuchařek dokonce obsahuje sekci s nákupním seznamem a podrobnými pokyny, díky kterým navaříte co nejvíce jídla za relativně krátkou dobu. Většinou strávíte v kuchyni nějakých 4 – 5 hodin a máte vystaráno na celý týden dopředu. Nemusíte se pak o nic starat a jídlo pouze ohříváte, případně ještě musíte rozmrazit.


Běžné „vaření ve velkém“ většinou využívá jak sporák, tak troubu (např. ve velkém hrnci na sporáku děláte dušené maso se zeleninovou omáčkou a v troubě se vám mezitím peče celé kuře; kosti a zbytky z kuřete potom použijete na domácí vývar). Pokud se rozhodnete navařit si dopředu v Instant Potu, je sice pravda, že nemůžete vařit víc pokrmů najednou, ale zase platí, že ve většině případů máte za půl hodiny hotovo. Takže pokud strávíte vařením tři hodiny, máte stejně tak vystaráno na celý týden dopředu.




4. Ještě víc zeleniny v jídelníčku.


Vedlejší efekt, který jsem si dopředu ani neuvědomila! Vaření v Instant Potu je tak snadné, že mi vyhovuje kromě masa hrnec pokaždé napěchovat množstvím zeleniny. Zeleninu můžu dusit společně s masem a navíc pak ještě další várku přidám a na pět minut zapnu program vaření v páře (brokolice krásně změkne za tři minuty). A nejen, že mám hotové výborné jídlo, ale zase jsem o něco blíž ke splnění cíle 9 hrnků zeleniny denně. (Nemluvě o tom, že až díky Instant Potu jsem se přestala bát kapusty a teď nemám problém přidat ji prakticky do každého pokrmu.)



5. Žádné velké nádobí.


Co jsem si ani neuvědomila a co mě mile překvapilo je, že mi najednou zmizela z myčky kupa nádobí. Jistě, hrnec vám na pracovní ploše zabere místo. Ale zároveň se vám uvolní sporák a hlavně zjistíte, že zatímco dřív jste potřebovali umývat nádobí docela často, teď umýváte mnohem méně. V podstatě umýváte jen nerezový hrnec z Instant Potu. To se hodí!



6. Nejsem líná uvařit si (a nepodvádím).


Určitě to znáte. Někdy se vám tak nechce (anebo je vám tak zle), že se prostě do vaření nedonutíte. A pak najednou zjistíte, že máte obrovský hlad. Tak nesnesitelný, že sáhnete po prvním kousku čehokoliv poživatelného – a ozdravná dieta jde stranou. Moc dobře to znám, ale s Instant Potem se mi to už nestává!


Vaření jídel je tak rychlé a jednoduché, že si těch deset minut na přípravu najdu vždy. A pak už hrnec vaří za mě. Dokonce není problém vytáhnout maso z mrazáku, na pět minut ho dát „rozmrazit“ do teplé vody, a pak rovnou do hrnce. Stačí k času vaření přidat pět minut a jídlo je perfektní. Anebo když zjistím, že má sice zbytky hotového masa ze včerejška, ale chybí mi zeleninová příloha, není nic jednoduššího než do hrnce nakrájet zelí a kapustu a pár minut podusit. Dobrá motivace, nemyslíte?





Když se chce, jde to!


Výhod je určitě mnohem více, hlavně asi platí, že každý by si v hrnci našel výhody pro něj specifické.


Příště, až vám někdo bude tvrdit, že vařit si všechna jídla od nuly je prakticky nemožné a nedá se to stíhat, odkažte ho na tento článek, protože já tvrdím, že to jde! Dokonce mnohem jednodušeji, než byste si pomysleli.


A prosím nezapomeňte, že uzdravování skrz zdravé a výživné potraviny je cesta, která trvá týdny a měsíce. Nenaučíte se to ze dne na den. Důležité je kousek po kousku na tom pracovat, budovat si zdravé návyky, zkoušet, co vyhovuje právě vám, a i když si od tohoto úsilí například někdy na chvíli odpočinete, nikdy to nevzdávat. Vaše tělo vám to bez pochyby mile oplatí.






334 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page