top of page

Blendování pro začátečníky

Aktualizováno: 3. 6. 2019



Udělala jsem velký krok – pořídila jsem si blender (v elektro prodejnách se schovává pod názvem „smoothie mixér"). Pokud (jako já) s tímto výdobytkem zatím nemáte zkušenost, možná se vám tento článek bude hodit. Udělala jsem rešerši a zjistila například: Proč blender, a ne mixér. Jaká je nejlepší značka. Co všechno se dá v blenderu dělat. Jak s blenderem správně zacházet. Jak udělat správný zelený smoothie.



Proč blender, a ne mixér?


Věřte nebo ne, ještě před třemi lety byste mě skoro vůbec nenašli v kuchyni (až na mé oblíbené pečení sladkostí všeho druhu). I teď, když se můj přístup ke stravování a vaření radikálně změnil, se mi moc nechce do kuchyně investovat. A rozhodně ji nemám tak velkou, aby se mi tam vešly všechny možné přístroje (z nichž některé by mi určitě i usnadnily život). Prostě nemám místo a kuchyň rozhodně nechci mít zaplácanou něčím, co použiju jednou za měsíc.


Dobrou investicí, kterou si nemůžu vynachválit, byl tzv. pomalý hrnec (crock pot), ve kterém pravidelně dělám vývary, ale i jiné dušené maso se zeleninou. Jeho obrovskou výhodou je, že jej ráno můžete zapnout, odejít do práce, a večer přijdete k hotovému jídlu. Přesto, kdybych o koupi přemýšlela dnes, zvolila bych místo něj tzv. Instant Pot (elektrický tlakový hrnec). Ale v době, kdy jsem svůj pomalý hrnec kupovala, bych za něco takového určitě nebyla ochotná dát peníze. (Aktualizováno: Do kuchyně mi přibyl Instant Pot. Přečtěte si o něm můj článek Instant Pot - Chytrý tlakový hrnec)



Zdroj: Magimix UK

Druhou (a doteď poslední) investicí byl mixér. Od chvíle, kdy jsem si jej pořídila, jsem mohla začít pravidelně dělat zeleninové kaše jako přílohu, což je k nezaplacení. Dělám v něm občas také pomazánky a  mixér také používám na téměř veškeré pečení (míchám v něm těsto) a vyrábění dezertů (například pudinku z kokosového mléka).


Tak proč blender? Vedlo mě k tomu několik faktorů. Pořád mi není tak dobře, jak bych si přála, a mám dny, kdy se můj trávicí systém neumí vypořádat s pořádným jídlem a je mi líp, když mu odlehčím a zařadím více tekuté stravy (někdy si místo jednoho či více jídel denně dám smoothie nebo jen čistý vývar). Navíc vím, že základem zdravé stravy je velké množství zeleniny. Na tom se shodnou snad všechny možné přístupy ke zdravému stravování, od Ajurvédy, přes vegetariánství, přes „raw food“ a „whole food“ směry, až po paleo. Terry Wahls ve svém autoimunitním protokolu dokonce trvá na 9 hrncích zeleniny denně!


Jak do sebe těch 9 hrnků dostat a posunout uzdravování díky stravě na další úroveň? Zelené smoothie!


Původně jsem si myslela, že zvládnu smoothie dělat jenom v mixéru, ale musela jsem to přehodnotit. Do blenderu může člověk doslova napěchovat hromadu ovoce a zeleniny (spolu s trochou tekutiny) a přístroj bez problémů zvládne všechno transformovat na hustší džus. Stačí jít jednou týdně nakoupit, udělat si zásobu smoothie na celý týden, část si jich zmrazit a máte vyřešené snídaně, svačiny, večeře, nebo máte čím zahnat mlsnou. Blender také řeší situace, kdy se potřebujete najíst, nemáte absolutně nic uvařeno a na přípravu jídla nemáte čas. Do blenderu hodíte ovoce a zeleninu a máte za 5 minut hotovo. A vše se to počítá do zmíněných 9 hrnků denně. Jen si podle vlastních potřeb musíte dát pozor na nadužívání ovoce.



Jakou značku vybrat?


Odpověď bude samozřejmě pro každého jiná, takže jenom řeknu, že nejlepší pověst mezi blendery má Vitamix, a v okamžitém sledu za ním BlendTec. To jsou ale značky, do kterých nehodlám investovat (zatím nevím, jak moc si blender oblíbím).


Já jsem vybrala Magimix Blender. Na rozdíl od Vitamixu, jehož cena se může vyšplhat až na 700-1000 eur, Magimix Blender se na německém Amazonu dá sehnat za 190 eur. Od Magimixu mám už mixér a jsem spokojená. Navíc mi vyhovuje, že blenderová nádoba je ze skla, a ne z plastu. Blender má silný motor (1200 W, což je podobné jako Vitamix) a záruku na součásti 3 roky (Vitamix 7 let). Jeho kapacita je 1,8 litru. Z recenzí jsem na internetu vyčetla, že výkonnější jsou blendery, u nichž má spodek nádoby kuželovitý tvar. Magimix toto sice nesplňuje, ale já jsem si jej přesto pořídila (a uvidím, jaký bude výsledek).


K základnímu balení se dá přikoupit ještě malá mísa, ale tu jsem si nepořídila.



Zdroj: Best Blender Review

S čím vším vám blender pomůže?


Dalo by se říct, že hlavní rozdíl mezi mixérem a blenderem je ten, že mixér je určený především pro krájení, sekání a míchání suchých suroviny, kdežto blender je určený pro sekání a míchání tekutin. V mixéru si například můžete nasekat maso, bylinky, můžete nakrájet brambory na tenké plátky, či nastrouhat jablka či mrkev. Já mixér pravidelně používám na zmíněné zeleninové kaše nebo na dělání těsta na pečení.



Zdroj: Magimix UK

V blenderu můžete velmi úspěšně namíchat smoothie – celé kusy ovoce a zeleniny se vám krásně rozmixují na téměř hladkou tekutinu (pokud je váš blender dostatečně výkonný). Magimix má ale i další programy, kromě programu na smoothie má také program na polévky (do skleněné mísy můžete umístit i horké ingredience), program na ledovou tříšť a program na dělání dezertů. V přiložené knížce receptů najdeme kromě smoothie recepty například na polévky, quiche, tapenády, míchané nápoje, zmrzliny, milk shaky, dezertové krémy, kávy, těsto na muffiny nebo palačinky, a dokonce i sypké míchané směsi koření. Navíc by v blenderech s vysokým výkonem mělo být možné jednoduše si vyrobit domácí kokosové mléko nebo ořechové máslo.



Jak s blenderem správně zacházet?


Než jsem blender koupila, podívala jsem na pár videí, abych byla vyzbrojená základními radami. Důležitým pravidlem například je, že jako první vždy lijeme tekutinu, poté dáváme přísady s vysokým obsahem vody, a teprve poté „suché“ ingredience typu listový salát.


Dobré bylo také na videu vidět, že je možné blender doslova napěchovat ingrediencemi až po okraj, a on si s nimi poradí. (V mixéru by toto v žádném případě nešlo.) Na rozdíl od mixéru do blenderu můžete dát relativně velké kusy potravin (například půlku citrónu i s kůrou). Kvalitní blendery si také bez problémů poradí se semínky v ovoci a zelenině.


Zdá se, že blender se dá docela dobře čistit. Stačí do mísy nalít trochu vlažné vody a trošku prostředku na nádobí a na pár vteřin jej zapnout. Samotná nádoba (ovšem bez čepelí) se dá také umývat v myčce.






Jak na správný zelený smoothie?


Musím se přiznat, že i když výraz „green smoothie“ kolem sebe slýchám už dost dlouhou dobu prakticky neustále, docela dlouho mě tento pojem míjel a já moc nevěděla, co si pod tím představit (kromě zelené barvy).


Dřív jsem absolutně nebyla zastáncem džusů (mezi které jsem původně i mylně řadila smoothie). Teď už vím, že džus = pouze voda extrahovaná z ovoce a zeleniny, bez vlákniny. Zastánce džusů pořád nejsem (i když se někdy můžou hodit), protože je velmi jednoduché je konzumovat ve velkém, a tím do sebe dostávat obrovské  množství cukru, který nám bez vlákniny pořádně zamává s hladinou inzulinu v krvi. Ale i džusy mohou mít ve stravě své místo, zvlášť pokud někdo potřebuje z nějakého důvodu dodržovat tekutou stravu.


Smoothie se dělá z celých kusů ovoce a zeleniny, což s sebou přináší tu výhodu, že se tělo lépe vypořádá s cukrem, a navíc vás smoothie zasytí víc než džus (obojí díky vláknině). Zelený smoothie je smoothie, který obsahuje kromě ovoce i zeleninu. Ideálně zelené barvy a ideálně včetně zelených listů. A to už je mnohem větší kalibr. Listová zelenina má spoustu přínosů, a čím více jí do stravy zařadíte, tím lépe. Můžete si o tom přečíst v mém receptu na dokonalý smoothie, ve kterém najdete také další rady ohledně toho, jak si recept nastavit tak, aby byl pro vás co nejpřínosnější.



Jakou zeleninu můžeme do zeleného smoothie použít?


U ovoce tato otázka asi nikoho nenapadne. (Mimochodem, nejideálnější je použít bobule, které mají nejmenší obsah cukru. Akorát se budete muset rozloučit se zelenou barvou.) U zeleniny jsem si už tak jistá nebyla a musela jsem trošku hledat. Zjistila jsem, že ideální (a možné) je použít následující:


  • Jemnější chuť má například: listový salát jakéhokoliv druhu, okurka, cuketa, čínské zelí, jetel.

  • Trochu výraznější může být: fenykl,  špenát, kapusta.

  • Výraznou chuť má například: rukola, mangold, petržel, listy z ředkviček.

  • Bylinky a další (zelené i nezelené) dodatky mohou být: bazalka, máta, tymián, spirulina, mořské řasy, zázvor, želatina, kurkuma.


Určitě jsem na spoustu dalších možných ingrediencí zapomněla, ale mým cílem nebylo dát vám vyčerpávající seznam, ale inspirovat vás k tomu, abyste do stravy zařadili více zeleniny. Dovolím si tady jen malé upozornění ohledně zeleniny jako je brokolice, květák či zelí - jedná se o druhy dost náročné na trávení, a proto je lepší se jim v syrovém stavu spíše vyhýbat a konzumovat je pouze uvařené. Ale je to na vás, vy se znáte nejlépe.






386 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page