top of page

Premenstruační syndrom (PMS) - II. díl

Aktualizováno: 4. 6. 2019

Jak to vidí naturopatická lékařka Lara Briden




V prvním díle tohoto článku jsem vám popsala, jak radí bojovat s PMS funkční lékařka Dr. Jolene Brighten. Po přečtení aktualizovaného 2. vydání knihy Period Repair Manual [1] jsem se rozhodla sepsat druhý díl článku o PMS a přiblížit vám tentokrát rady od naturopatické lékařky Lary Briden. Informace z knihy jsou velmi podrobné, užitečné a zajímavé, tak hurá na to!






Pravý PMS a co jej způsobuje


Autorka knihy na začátku kapitoly upozorňuje, že je třeba rozlišovat mezi „pravým PMS“ a situací, kdy se před menstruací jen zhorší příznaky, které jsou přítomné (v menší míře) celý měsíc (tomu říká premenstrual magnification). V tomto druhém případě uvádí, že je třeba hledat jejich příčiny a zabývat se tím, proč vznikají.


Dále vysvětluje, co vlastně PMS způsobuje. Je to příliš mnoho estrogenu (který je stimulující a v nadbytečném množství může působit bolest prsou, zadržování tekutin, podrážděnost či bolesti hlavy). Navíc výrazné snížení hladiny estrogenu na konci cyklu (tedy před menstruací) vede ke snížení serotoninu a dopaminu, což může vést k únavě, nočnímu pocení a migrénám. Před těmito nepříznivými dopady chrání ženu dostatečné množství progesteronu. Ten totiž vyvažuje estrogen a podporuje činnost steroidního hormonu alopregnanolonu a neurotransmiteru GABA, jež mají pozitivní účinky. Lara Briden v kapitole o PMS opakuje (jako ostatně v celé své knize), že jediný způsob, jak vytvořit progesteron, je ovulace. Po ovulaci se z folikulu vytvoří tzv. žluté tělísko (corpus luteum), které začne vylučovat právě progesteron. Takže pokud jste daný měsíc neovulovala, k produkci progesteronu u vás nedochází. Autorka také upozorňuje, že progestin (hormon přítomný v hormonální antikoncepci a dalších lécích) není s progesteronem totožný a nemá stejné účinky.






Tři kroky pro boj s PMS podle Lary Briden


Pokud vás PMS trápí, neklesejte na mysli! Autorka je přesvědčená, že se s ním dá úspěšně bojovat. Je podle ní třeba zaměřit se na tři oblasti:



  1. Zvýšení produkce progesteronu a neurotransmiteru GABA. – Tvorba progesteronu je pro náš organismus obtížná a vyžaduje si hodně pozornosti. Kvalitní produkce progesteronu závisí na zdraví našeho žlutého tělíska po ovulaci, stejně jako kvalitě a zdraví folikulu, který zraje tři měsíce před samotnou ovulací. Vzhledem k tomuto časovému údaji autorka doporučuje ve veškerých změnách vytrvat alespoň tři měsíce, aby byl vidět výsledek.

  2. Stabilizace a efektivní metabolizace estrogenu. – Estrogen je třeba v játrech konvertovat na jeho metabolity, které se potom společně se stolicí vyloučí v těla. (Podrobnosti najdete ostatně v prvním díle článku o PMS.)

  3. Minimalizace zánětu a zklidnění receptorů pro hormony i neurotransmitery. – Zánětlivé látky, cytokiny, podkopávají produkci progesteronu a otupují jeho receptory. Dále také snižují produkci prospěšného neurotransmiteru GABA. Zánět také narušuje správnou metabolizaci estrogenu a naopak způsobuje, že jsou estrogenové receptory vůči tomuto hormonu citlivější. Tento mechanismus tedy zhoršuje účinky prospěšného progeteronu a GABA, a zároveň zesiluje negativní dopady estrogenu.





A jaké konkrétní kroky tedy Lara Briden doporučuje?



Omezte prozánětlivé potraviny. – Proti zánětu se dá bojovat mimo jiné omezením prozánětlivých potravin. (O tom je ostatně velká část mého blogu.) Autorka v souvislosti s PMS zdůrazňuje důležitost eliminace kravských mléčných produktů (kvůli bílkovině A1 kasein). U produktů kozích a ovčích nechává svým pacientkám více volnosti, jelikož podle ní nemají tak negativní dopady. (Více o mléčných výrobcích v rámci autoimunitního protokolu si můžete přečíst v tomto článku.) Jako další prozánětlivé potraviny cituje cukr, pšenici (tedy lepek typu gliadin), pro ženy s endometriózou dále v knize doporučuje vynechat i vejce. Je také potřeba si zjistit individuální intolerance (viz eliminační dieta), protože i ty podporují zánětlivé reakce.



Vyhýbejte se přílišnému množství histaminů. – Na histaminy nejsem zdaleka odborník (podívejte se na blog Histaminové Kašulky), takže se budu držet pouze základních informací. Histamin je látka, kterou produkuje tělo samo, ale kterou také přijímáme v potravinách. S jeho odbouráváním pomáhá enzym DAO. Vyšší hladina histaminu zvyšuje hladinu estrogenu, a naopak. Progesteron nám naopak pomáhá s histaminem bojovat. Některé potraviny obsahují vyšší množství histaminů, jiné naopak blokují funkci DAO. V souvislosti s histaminy je třeba dávat si pozor na mléčné výrobky, některé druhy alkoholu (např. víno, obzvlášť červené), některé sýry, dlouho tažené vývary, fermentované potraviny.



Vyhýbejte se alkoholu. – Věděli jste, že pouhé dvě skleničky alkoholu denně mohou až zdvojnásobit(!) negativní dopad estrogenu? Alkohol produkci estrogenu zvyšuje, a zároveň způsobuje vyšší citlivost estrogenových receptorů.



Nastolte střevní rovnováhu. – Správně fungující střeva zajišťují účinné vyloučení zpracovaného estrogenu z těla ven. Pokud se estrogen kvůli špatně fungujícím střevům z těla nevyloučí, dochází k jeho opětovnému vstřebání zpět do krevního oběhu, a jeho nadbytku se tak nikdy nezbavíme.



Zkuste zařadit fytoestrogeny. – Téma fytoestrogenů v souvisloti s nadbytkem estrogenu a/nebo endometriózou je kontroverzní a objevují se na něj různé názory. Lara Briden se domnívá, že u žen v produktivním věku mohou pomoci s nadbytkem estrogenu tím, že blokují estrogenové receptory – navážou se na ně místo silnějšího lidského estrogenu (estradiolu), a estrogenová aktivita je tudíž nižší. Mezi fytoestrogeny patří mimo jiné luštěniny, ořechy a semínka či oves. Ve svém článku How Soy Affects Hormones autorka varuje před zánětlivými účinky vysoce zpracovaných sójových produktů (sójový olej, sójová bílkovina), stejně jako upozorňuje na nadměrné používání pesticidů a skutečnost, že sója je jeden z běžných alergenů. Doporučuje proto konzumovat pouze bio sóju ve fermentované podobě.



Zařaďte potravinové doplňky. – O potravinových doplňcích Lara Briden ve své knize mluví často a velmi dopodrobna (včetně informací o dávkování). V rámci tohoto článku zde zmíním pouze ty nejzákladnější, které doporučuje. (Na stránku s mými oblíbenými doplňky se můžete podívat tady a článek o tom, jak k doplňkům přistupovat, vám nabízím zde.)

  • Jejím největším favoritem je hořčík, který napomáhá produkci steroidních hormonů (včetně progesteronu), normalizuje účinek progesteronu na náš nervový systém, snižuje zánět, reguluje stresovou reakci a podporuje produkci GABA.

  • Vitamín B6 (a další B vitamíny) autorka doporučuje také velmi často. Vitamín B6 je zásadní pro produkci progesteronu a GABA, snižuje zánět, pomáhá s detoxikací estrogenu, je přírodním diuretikem a ulevuje od histaminové intolerance. (Autorka ovšem upozorňuje, že dlouhodobé užívání více než 200 mg denně může způsobit poškození nervů.)

  • Vitex (agnus castus) pomáhá zlepšit náladu, bojuje proti zadržování tekutin, snižuje citlivost prsou, tlumí produkci prolaktinu (čímž podporuje ovulaci a tvorbu progesteronu), má pozitivní vliv na nervovou soustavu. Nedoporučuje se kombinovat s hormonální antikoncepcí.

  • Selen je zásadní pro tvorbu a životaschopnost žlutého tělíska, a tudíž produkci progesteronu. (Neužívejte více než 200 mcg denně.)

  • Jód ulevuje od bolesti prsou tím, že stabilizuje estrogenové receptory a tlumí jejich citlivost (prsní žlázy obsahují velké množství těchto receptorů). Jód má také dobrý diuretický účinek, a navíc snižuje riziko rakoviny prsu. Autorka nedporučuje překročit dávku 500 mcg. Pozor také v případě autoimunity štítné žlázy (pozitivní protilátky proti štítné žláze). V takovém případě se suplementace jódem vůbec nedoporučuje. (Já mám autoimunitu štítné žlázy vyloučenou a jako doplněk používám výtažek z mořských řas.)

  • D glukarát vápníku (calcium D-glucarate) pomáhá s detoxikací estrogenu, deaktivuje estrogen v játrech a předchází jeho opětovnému vstřebání ze střev do krve.

  • Zinek pomáhá snižovat zánět i histaminovou intoleranci, podporuje produkci progesteronu a GABA.

  • Zvažte suplementaci přírodním progesteronem (ve formě krému či tzv. mikronizovaného progeteronu perorálně), ideálně ve spolupráci s lékařem.



Hýbejte se, udržujte si zdravou váhu. – Vhodně nastavený pohyb má mnoho prospěšných dopadů. Pomáhá bojovat proti zánětu, stejně jako proti stresu (stres blokuje progesteronové receptory, snižuje produkci GABA, nebo může zabránit ovulaci). Redukce tělesného tuku je důležitá proto, že v tuku se drží „špatný“ estrogen zvaný estron. Čím méně tělesného tuku, tím méně špatného estrogenu.



Vyhýbejte se endokrinním disruptorům. – Chemické látky všude kolem nás narušují efektivní metabolizaci estrogenu, stejně jako mohou zvyšovat citlivost estrogenových receptorů. Na toto téma doporučuji blog Netoxická domácnost.





Autorka v knize mluví také o pokročilé léčbě v mimořádných případech (asi 1 žena z 20), kdy jsou příznaky PMS mimořádné silné, a stává se z nich tzv. premenstruační dysforická porucha (PMDD). Věnuje se také například tématu akné, migrény či únavy před menstruací. Na větší podrobnosti v tomto článku ovšem již není prostor. Knížku Period Repair Manual maximálně doporučuju!



Doufám, že jsem vám tímto článkem vložila do rukou soubor nástrojů, díky kterým se vám podaří s PMS úspěšně zatočit. A nezapomeňte, že Lara Briden zdůrazňuje potřebu dát si na změny dostatek času, minimálně tři měsíce, protože to je doba, kterou vajíčko potřebuje k dozrání.



 

[1] Lara Briden, ND. Period Repair Manual. Revised second edition. Greenpeak Publishing, 2018




Premenstruační syndrom (PMS) - I. díl



717 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page