top of page

Nejlepší dárek

Aktualizováno: 23. 12. 2020

...pro ženu s endometriózou či jiným chronickým onemocněním




Často se mě ptáte na praktické rady ohledně toho, jak se konkrétně pustit do změn. A proto můžete brát tento článek nejen jako inspiraci na dárky, ale také jako takový malý návod, jak se postupně do změn pustit. Osobně si myslím, že pro to, abyste začali měnit své zdraví k lepšímu, nepotřebujete nic jiného, než bod 1 tohoto článku – informace. Ale další body vám jistě novou životní cestu zjednoduší, a když už si dárky pod stromeček stejně dáváme, proč to neudělat tak, aby byly smysluplné a vedly k vyšší kvalitě života.



1. Informace nad zlato – knížky a blogy


Jak jste si jistě všimli, jsem velkým zastáncem vzdělávání se ohledně našeho zdraví. Neustále opakuji, že abychom si mohli od nemoci pomoct, musíme svému tělu rozumět. A proto jsou u mě knížky na prvním místě, a proto  píšu, že to je vlastně to jediné, co potřebujete.


Pokud čtete blog pravidelně, tak víte, že čerpám veškerou literaturu v angličtině. S překlady knih do češtiny nebo slovenštiny to bohužel není zrovna nejslavnější, ale přesto existuje pár titulů, které můžu doporučit. Pokud nemáte se čtením v angličtině problém, podívejte se na mou stránku s oblíbenými knihami, kde najdete desítky zajímavých titulů. A pokud ne, pár tipů na české a slovenské překlady najdete níže.


Pokud trpíte vy, nebo vaši blízcí, endometriózou či adenomyózou, knihy v češtině zatím k dispozici nejsou. Pokud je pro vás čeština jediný přijatelný jazyk, stáhněte si alespoň mého Průvodce pro ženy s endometriózou, poslechněte si můj rozhovor o endo s Hanou Štipák a přečtěte si mé články v sekci Pro ženy. Jinak rozhodně doporučuji pořídit si následující knížky:




Z českých a slovenských překladů knih o léčebných stravovacích protokolech a funkčním přístupu ke stravování mohu vřele doporučit následující:


Autoimunitní řešení (Amy Myers)

Jídlo na prvním místě (Dallas a Melissa Hartwigovi)

Syndrom trávenia a psychológie (Natasha Campbell McBride)

Primal Blueprint (Mark Sisson)

Keto reset dieta (Mark Sisson)

Paleo diéta (Robb Wolf)

Moučný mozek a Mozek v kondici (David Perlmutter)

Řešení hladiny krevního cukru (Mark Hyman)

Revoluce v opravdovém jídle (Tim Noakes)

Bez obilovin, bez pšenice (Peter Osborne)



Z původní české tvorby se nezapomeňte podívat na knížku Terezy Broschové Opravdové jídlo pro děti (recenzi na knihu jsem psala tady), stejně jako na stránky Endoinfo.sk, FyzioFemina.cz, Paleo-Doupě.cz, Grasa.cz, VyváženéZdraví.cz nebo HistaminováKašulka.com, PrimalZdraví.cz. Českých zdrojů je jistě víc, ale toto je takový základ, který mohu doporučit. Zbytek už je na vás - hledejte, čtěte, kriticky vyhodnocujte a nepřestávejte sledovat nejnovější vývoj a poznatky.


Pokud nechcete kupovat elektronické verze knih na Amazonu, zahraniční knihy se dají nakoupit nejvýhodněji na BookDepository.com, které posílá knihy zdarma.


O kuchařkách a receptech se dočtete níže.




2. Velká pomoc v kuchyni – kuchyňské spotřebiče, které šetří čas a podporují zdraví

Musím přiznat, že jsem nikdy neměla vřelý vztah k vaření. Řešení jídla mě vždy spíš obtěžovalo a já jsem většinou končila u rohlíku s pomazánkou (a svých oblíbených sladkostí). Teď, když vím, kolik naše tělo potřebuje ke svému fungování vitamínů, minerálů, rostlinných látek či bílkovin a kvalitních tuků, nedivím se, že se moje zdraví ubíralo od desíti k pěti.


Všechno se změnilo, jakmile jsem se začala o své zdraví zajímat a načítat informace. Pochopila jsem, že bez domácího vaření z kvalitních čerstvých surovin to nepůjde. A tak jsem objednala pravidelnou donášku farmářských bedýnek (viz níže) a začala se učit vařit s různými druhy zeleniny i masa. Pokud jste jako já a vaření moc neholdujete, mohu vás ujistit, že se nemusíte pouštět do ničeho komplikovaného. Naopak, čím jednodušší a základnější úprava, tím lépe. Ideálně třikrát denně kvalitní živočišná bílkovina (včetně ryb a mořských plodů), a k tomu teplá zelenina a studený zeleninový salát. A máte vystaráno.


Přesto ale musím říct, že mi v kuchyni zjednodušuje život pár pomocníků. Pořídila jsem si je postupně a ze začátku se rozhodně nejednalo o žádné velké investice. Jak doporučuji i ve svých článcích, ideální je podle mě začít s nejlevnější verzí pomalého hrnce (tzv. crock potu). Ten vám pomůže s vařením vývarů, masa i zeleninových polévek. Pokud byste chtěli „vyšší level“ a/nebo pravidelně vaříte pro početnější rodinu, můžete zvážit koupi chytrého elektrického tlakového hrnce Instant Pot. Článek o něm najdete tady.


Moje kuchyně se ještě neobejde bez mixéru (ideální na dělání pomazánek, sekání libového masa, „krájení“ většího množství zeleniny či míchání těsta na paleo pečení), a také bez tzv. blenderu, který používám na smoothie a na mixování polévek. Musím přiznat, že mi v kuchyni stojí i odšťavňovač (píšu o něm tady), ale ten požívám ze všech přístrojů nejméně. Myslím, že zcela záleží na vašich potřebách a finančních možnostech. V každém případě jsem přesvědčená, že tito tři nebo čtyři pomocníci jsou skvělým dárkem a člověku, který se rozhodl pro opravdové jídlo, maximálně zjednoduší život.




3. Drobnosti do kuchyně


Vyhýbání se toxinům je jeden z důležitých kroků autoimunitního protokolu, který mi výrazně pomohl zmírnit projevy endometriózy. Netoxické varianty drobností v kuchyni jsou proto dalším skvělým tipem na dárek. Může se jednat o výměnu teflonového nádobí za nerezové, případně keramické. Plastové krabičky můžete vyměnit za skleněné. To samé platí o přenosných lahvích na vodu. Vyplatí se také pořídit si nerezovou termosku na nošení vlastní snídaně nebo oběda do práce. Případně kvalitní kovovou termosku na čaj. Nezapomeňte také vyměnit plastové naběračky a obracečky, stejně jako například plastovou varnou konvici.


Pokud rádi pečete, vyhněte se pokud možno nekvalitním teflonovým formám. Zároveň si ale můžete výrobu zdravých domácích sladkostí zpříjemnit vychytávkami, jako jsou například formy na čokoládové či želatinové bonbóny (já používám Silikomart), anebo třeba nálevku na čokoládu či lžíci na sušenky. Určitě se vám také vyplatí souprava kuchyňských odměrek na pečení!





4. Ozdravné kuchařky


I když jsem při přípravě jídel zastánce minimalistického přístupu, uvědomuju si, že při prvních změnách jídelníčku a přechodu na autoimunitní protokol vám může připadat, že nemáte co vařit. Proto bych vám zde ráda doporučila své oblíbené kuchařky. Jako vždy, existují bohužel jen v angličtině, ale hned záhy uvádím i tipy na pár česky psaných zdrojů.







V češtině můžu doporučit následující (určitě jich bude víc, ale toto jsou ty nejhlavnější, které mi zrovna vyvstaly na mysli):


Paleo snadno nabízí e-kuchařky pro léto, zimu, pomalý hrnec nebo třeba Vánoce a Silvestr, stejně jako i tištěnou kuchařku. A nabízí i aplikaci do mobilu!


Živá kultura nabízí kuchařku GAPS a paleo s názvem Vaříme trochu jinak, a také knihu Snídaně trochu jinak.


Dále najdete recepty třeba na následujících stránkách: www.PaleoSnadno.cz, www.Paleo-Doupě.cz, www.HistaminovaKasulka.com, www.Grasa.cz, www.TerezaBroschova.cz.




5. Zdraví v krabici rovnou do domu


Jak jsem se již zmínila výše, objednání pravidelné dodávky farmářských bedýnek mi ze začátku velmi pomohlo naučit se trávit víc času v kuchyni. Vzhledem k tomu, že autoimunitní protokol je založený na konzumaci kvalitních čerstvých potravin, jedná se podle mě o jeden z nejlepších dárků. Nabídka je v dnešní době již obrovská, a proto se zde nebudu pokoušet o konkrétní doporučení.


Pokud se vám z jakéhokoliv důvodu do objednání donášky bedýnek nechce, můžete pro vaše blízké sestavit jednorázový dárek s kvalitními a neobvyklými surovinami. Jak vysvětluji v tomto článku, jsem zastánce nákupů přes Amazon (vyhovuje mi velký výběr produktů, výhodná cena za velká balení i jednoduchost nákupu z domu). Výběr prodejce je ale samozřejmě na vás, můžete se podívat na stránky jako je Paleo-Doupě nebo Živá Strava. A co můžete do ozdravného potravinového balíčku přibalit (pro konkrétní produkty se podívejte na stránku s mými oblíbenými)?



  • kvalitní, za studena lisovaný kokosový či avokádový olej,

  • kokosovou, mandlovovou či šáchorovou mouku (tigernut),

  • škrob z arrowrootu nebo tapioky,

  • želatinu a kolagen,

  • nezpracovaný raw med, raw kakaové boby nebo karobový prášek,

  • ozdravné a relaxační čaje typu Tulsi, heřmánek či třezalka (a rovnou jim k tomu můžete koupit skleněnou konvičku nebo ohřívací stojánek),

  • tyčinky z mouky ze cvrčků SENS.


Nezapomeňte, že se také stále více objevují možnosti objednání hotových výrobků (např. Secret of Raw nabízí ke koupi již hotové cukroví nebo dorty). V obchodech jako Živá strava můžete zase pořídit dárkovou poukázku. A Paleo snadno nabízí kurzy vaření! Podle mě skvělý a originální dárek.




6. Zdraví v lahvičce – potravinové doplňky pro maximalizaci uzdravování


I když potravinové doplňky nepovažuju za nezbytnost (autoimunitní protokol je nastaven tak, aby byl vyskonutriční, tedy plný veškerých nutných živin), realita chronického onemocnění je často taková, že jejich užívání nám přece jen výrazně pomůže. O potravinových doplňcích píšu v tomto článku, a konkrétní doplňky, které mi pomohly, zmiňuji i v článku 10 návyků pro lepší zdraví. Tak jako u „speciálních“ potravin, u potravinových doplňků ještě víc platí (alespoň podle mého názoru), že se vyplatí objednat kvalitní a čistou verzi přes Amazon. Podívejte se na mé stránky s oblíbenými produkty, kde najdete konkrétní odkazy na kvalitní probiotika, vitamíny a minerály a enzymy. Některé z nich najdete i ve výše zmíněných českých e-shopech, dá se nakupovat i na iHerb.com, ale cenovou výhodnost si už budete muset zvážit sami.



7. Wellness – netoxická kosmetika, poukázky, kurzy


Ve světě chronických onemocnění fráze „starejte se o sebe“ podle mého znamená především hodně spát, minimalizovat stres, trávit čas v přírodě či vyhýbat se toxinům. A až potom přichází na řadu „wellness“ tak, jak ho známe z reklam. To ale neznamená, že si trochu hýčkání nemůžeme dopřát! Dárky typu masáže, akupunktura, infračervená sauna, solná jeskyně či pobyt v lázních (například) mohou být užitečným doplňkem základních kroků v autoimunitním protokolu.


Krásným dárkem mohou také být například hodiny jógy (např. v Centru hormonální jógy) nebo DVD s jógou či meditací (např. Václav Krejčík). A pokud vaši blízcí na takové hodiny již pravidelně chodí, můžete jim pořídit alespoň doplňky typu bavlněná podložka na jógu, meditační polštář nebo tzv. foam roller na uvolňování svalů.


Netoxická kosmetika je další velká oblast, která je pro dárky jak dělaná. Opět platí, že v dnešní době již existuje velká nabídka, a proto je pro mě těžké přijít s konkrétními doporučeními (pár tipů najdete na mé stránce s oblíbenými produkty a můžete se zkusit poohlédnou po kosmetice Alverde, 100% Pure, české Manufaktuře, ale také dražší kosmetice Weleda). Myslete na to, že ideální jsou výrobky s co nejmenším množstvím přísad, takže místo krému na obličej můžete klidně pořídit 100% arganový olej či 100% kokosový tělový olej místo tělového mléka. A nezapomeňte, že netoxické mohou být například i hygienické pomůcky (např. tampóny a vložky značky Natracare, menstruační kalíšek či zubní pasta bez fluoru).



8. Úleva od bolesti a relaxace


Pro někoho, kdo pravidelně čelí vnitřnímu krvácení a souvisejícím bolestem, je úleva od nich jedním z nejlepších dárků. Jistě víte, že nejsem zastánce bezmyšlenkovitého pojídání ibuprofenů, takže takový dárek by mě jistě neuspokojil! Kromě dodržování autoimunitního protokolu ovšem existují další podpůrné kroky, které mohou při boji s pravidelnými bolestmi pomoci. Inspiraci najdete například v mém článku Bez ibuprofenu.


Prvních pár dní během menstruace mi pomáhá láhev s horkou vodou. A spolu s ní se většinou pouštím do dalších činností, které od bolesti odvádějí pozornost. Já osobně ráda poslouchám audioknížky ve svém Kindle tabletu. Pokud chcete spojit příjemné s užitečným, můžete jako dárek pořídit zajímavé dokumentární filmy, jako například:


Endo… What? – první dokumentární film o endometrióze



Ideálním dárkem, který může pomoci s bolestí a relaxací, je také epsomská sůl, o které se stručně zmiňuju v článku Reset po (bláznivé) dovolené. Je plná hořčíku, který ulevuje od křečí a pomáhá celkovému uvolnění. Po takové koupeli je pro mě i v kritické dny mnohem jednodušší usnout.


Ve stejném duchu můžete pořídit další dárky, jako například difuzér esenciálních olejů a samotné oleje. Můžete rovnou zvolit startovací balíček. Anebo pořídit svíčky ze včelího vosku, které při spalování uvolňují negativní jonty, jež pomáhají bojovat proti bakteriím či částečkám plísně ve vzduchu. Nejen, že vám pomohou navodit příjemnou atmosféru, ale také pročistí vzduch ve vašem bytě!




9. Pozornost a láska


To nejdůležitější nakonec! Život s chronickým onemocněním není lehký. Nejen, že musíme bojovat s nepříjemnými, a někdy až ochromujícími fyzickými příznaky, nemoc má velký dopad i na naši psychiku. Nezřídka se stává, že se dotyčný musí potýkat s pocity méněcennosti a toho, že „není dost dobrý“, má obavy o budoucnost a někdy jej i napadá, zda se bude schopen se o sebe vždy a za všech okolností postarat. Můžou se objevit pocity selhání jako žena, partnerka, matka. Zlost, zoufalství, beznaděj. A tisíc dalších variací na tyto emoce.


Mé potřeby se neustále proměňují. Někdy potřebuju reálnou praktickou pomoc. Někdy potřebuju se vypovídat. Jindy, aby mě někdo obejmul. Někdy jsem ráda jen za tiché sdílení společného prostoru. A jindy zase chci mít svůj klid a být sama.


Každý z nás je jiný, ale všichni se jistě snažíme dělat, co je v našich silách. Pokud budete ochotní se s vaším blízkým o toto úsilí dělit, bude to ten nejkrásnější dárek. I když ne vždy rozumíte tomu, co přesně druhá osoba prožívá, vaše snaha pomůže, aby z nepříjemné zkušenosti vaše blízká osoba vzešla silnější a šťastnější.




140 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page