top of page

Reset po (bláznivé) dovolené

Aktualizováno: 5. 6. 2019

10 rad, jak se co nejrychleji dostat zpět do zajetých (ozdravných) kolejí




Taky si na dovolené povolíte víc než běžně? Já jsem tentokrát poprvé po třech letech na dovolené jedla bez jakýchkoliv pravidel, a přitom jsem neměla zažívací potíže. Jsem živoucím důkazem toho, že se poškozené střevo dá zahojit. Dala jsem si pečivo, pizzu, zmrzlinu, víno… prostě všechno to, co někteří lidé jedí „normálně“, někteří si dovolí jen na dovolené a někteří nejedí nikdy, protože jim z takového jídla není dobře. Přistoupila jsem k tomu tak, že to vyzkouším, a při náznacích zažívacích problémů se vrátím zpět k paleo stravě na cestách. Problémy se ale nedostavily, akorát musím přiznat, že mi po vydatném večerním hodování bylo občas těžko. I když mi jídlo neudělalo problémy, těšila jsem se, až doma zase najedu na svůj obvyklý stravovací režim. Začínala mi už hodně chybět zelenina (kterou jsem zdaleka nejedla v takovém množství, jako obvykle), a navíc jsem začala trpět stále se zhoršující sluneční vyrážkou.


Sluneční vyrážce se říká také alergie na slunce, a odborně polymorfní světlená erupce (z anglického polymorphous light eruption, PMLE). Citlivostí na světlené podněty existuje více, můžete si o nich přečíst v tomto anglickém článku na Drugs.com. Reakce je způsobena změnami na kůži poté, co je vystavena slunci. Přesný mechanismu zatím není známý, ale ví se, že se vlastně jedná o reakci imunitního systému, který určitou látku vnímá jako „cizí“ a snaží se ji zneškodnit.




Každý může reagovat různě silně, já mám na sobě vypozorováno, že sluníčko v našich zeměpisných šířkách mi problémy nedělá (i bez krému), ale intenzitu záření u moře už moje tělo nezvládá. Bojuju proti tomu krémy, i zakrytím kůže pomocí oblečení. Musím ale přiznat, že jsem to tentokrát podcenila, možná taky proto, že se na dovolenou k moři vydávám opravdu zřídka (mnohem radši mám totiž destinace typu Skotsko). Příště si k moři dopředu pořídím netoxický krém na opalování. ThePaleoSecret.com nabízí dobrý článek o tom, co by  takový krém neměl obsahovat. Další kvalitní informace a tipy najdete na GrazedAndEnthused.com.


Moje alergická reakce se projevila nejen výraznou vyrážkou na různých místech na těle, ale také dalšími příznaky, které mi mimo jiné spouští senná rýma – kýcháním, smrkáním, svěděním a pálením očí, svěděním v krku a kolem rtů.


A i když jsem ze sluníčka a moře byla nadšená, kombinace špatného jídla, reakce na slunce a nedostatku spánku představovala zcela jasně pro můj organismus zátěž. Bylo mi jasné, že po příjezdu musím nasadit speciální režim, díky kterému trochu ulevím svému trávicímu i imunitnímu systému, a pomůžu svému tělu vydat se zpět na ozdravnou cestu.


Níže jsem sepsala deset tipů pro reset, který vám pomůže dostat se zpátky na tu správnou kolej, ať už to je paleo či keto stravování, nebo jen mírnější režim například bez lepku, cukru a mléčných výrobků. Reset by měl trvat jeden až tři dny, podle toho, kolik času si budete moci po dovolené udělat ještě před tím, než se zase dostanete do každodenního shonu. Píšu zde po „dovolené“, ale zafunguje pokaždé, kdy na pár dní přestanete dodržovat stravovací pravidla a přestanete se o sebe starat.



Poznámka: Tento článek platí především pro ty, kteří už paleo, AIP, keto, či jiný protokol tohoto typu uplatňují alespoň pár měsíců. Předpokládá se, že jste již odvykli od přílišného příjmu sacharidů a nastolili jste metabolickou flexibilitu. Pokud to není váš případ a do ozdravného protokolu se teprve nově pouštíte, podívejte se na můj článek o eliminační dietě, kde najdete rady a tipy přesně pro vás. A pokud byste s eliminací potřebovali pomoci, můžete si stáhnout můj Good Vibes program.




1. Zažívací klid


Neustálá dostupnost potravin je vymožeností moderní doby. Dříve se lidé zcela běžně stravovali podle modelu „hodování-půst“ (v angličtině „feast-famine“ nebo „feast-fast“). Náš organismus je z evolučního hlediska zvyklý na to, že nepravidelně dostává přísun velkého množství potravin, a potom musí nějakou dobu hladovět. Takže pokud si na dovolené dáte do nosu, hlavně se tím netrapte a uvědomte si, že to není nic nového. Důležité je, abyste po hostině dali tělu dostatek času a prostoru na zažívání a zpracování všeho toho, co jste si za posledních pár dní dopřáli.


Schválně používám termín „zažívací klid“, a ne „půst“. Zažívací klid vnímám jako situaci, kdy tělu dopřáváme dostatek živin v podobě tekutin, ovšem bez nebo s malým množstvím vlákniny. (Výraz „půst“ si s dodáváním velkého množství živin nespojuji.) Tzn. konzumujeme například čistý vývar, zeleninové a ovocné šťávy nebo čaje (například s kokosovým olejem a kolagenem). Naopak smoothie nebo rozmixovaná polévka už sem nespadá, protože tělo už musí vynaložit více energie na jejich zpracování. A to už není zažívací klid.


A jak dlouho má klid trvat? Hodně to záleží na tom, jestli jste zvyklí na zažívací klid z dřívějška (například v podobě „přerušovaného půstu“, kdy vynecháte jedno či dvě jídla za den). Pokud zvyklí nejste, dejte si ho třeba jen 12 hodin, od osmi večer do osmi ráno. I to tělo ocení. Pokud zvyklí jste, anebo pokud jste se opravdu přejedli, prodlužte ho na 16, 20, anebo i 24 hodin. Pokud dodržíte další body tohoto resetu, délka trvání půstu není zas tak podstatná, protože zapojíte i další strategie, jak tělu pomoci vyrovnat se s několikadenním hodovacím náporem. Přistupte k tomu intuitivně, od jídla si odpočiňte, ale jakmile už budete mít větší hlad, dejte si něco lehčího zdravého. Postupně se tak dostanete k tomu, jak jste byli zvyklí jíst před dovolenou.




2. Dostatečná hydratace


Pitný režim – ano, či ne? Já osobně na pitný režim nemám vyhraněný názor. Objevují se hlasy jak pro, tak proti nucenému pití určitého množství vody za den. Je ale pravda, že po dovolené (či kdykoliv jindy, kdy zahodíte pravidla ozdravné diety) vám důkladná hydratace prospěje. Zvlášť pokud jste dovolenou trávili v teplých krajinách.


Organismus vodu potřebuje pro správné fungování prakticky všech procesů. Pokud jsme jej něčím přetížili, zaslouží si naši pomoc při vyrovnávání se s  náporem. První den (až tři) po dovolené doporučuju vypít až tři litry (ideálně filtrované) vody. Myslím tím opravdu vody, další tekutiny (například ovocné a zeleninové šťávy, které zmiňuji níže) se do tohoto limitu nepočítají.


Pokud vám voda nechutná, zkuste si do ní vytlačit čerstvý citrón nebo pomeranč, případně do ní dát pár lístků máty. Samotnou vodu taky nemám ráda, ale s citrónovou šťávou jsem schopná během hodiny vypít i litr a půl.


Když zařadíte hydrataci, měli byste se cítit méně unavení, mít menší hlad a třeba i menší chuť na sladké. Vedlejším benefitem pití vody (a níže uvedených šťáv) je, že pokud se vám zhoršilo trávení (např. se objevila zácpa), dostatečné množství tekutin by mělo zažívacímu traktu pomoct dát se zase do kupy.



3. Vitamínová bomba


Jak píšu ve svém článku o zeleninových šťávách, pravidelné pití domácích zeleninových šťáv může být velkým přínosem. (Já sama jsem na šťávy změnila názor po operaci endometriózy.) V rámci resetu je důležitým faktorem to, že domácí šťávy představují koncentrovaný elixír plný vitamínů a dalších prospěšných látek. Pokud jste pár dní jedli „běžnou“ stravu, je dost pravděpodobné, že se váš příjem vitamínů, minerálů a enzymů výrazně snížil. Ne nadarmo se říká, že veškerá západní populace je podvyživená, tedy nemá dostatek živin. Díky šťávám tělu živiny nenásilným způsobem dodáte, a hned byste se měli cítit lépe. Během resetu si je můžete dávat třikrát až pětkrát denně. Pokud společně s nimi zařadíte jen lehkou stravu, budou mít o to větší účinek.


Tip: Do šťávy si můžete zkusit přidat i trochu kvalitní soli. Sůl je důležitým zdrojem elektrolytů jako sodík, draslík a hořčík. Jejich doplněním můžete předejít příznakům „detoxu“, jako je například bolest hlavy nebo únava.)



4. Návrat ke zdravému jídelníčku, stop cukru


To, že se po dovolené vrátíte ke svému ozdravnému protokolu, ani nemusím říkat (jinak byste nečetli tento blog). Přesto ale z vlastní zkušenosti vím, že se to jednodušeji řekne, než udělá. Několikadenní dopřávání si totiž také znamená, že váš organismus začne kvůli zvýšenému příjmu sacharidů vylučovat více inzulinu (snížení cukru v krvi), což má dopad na další dva hormony, leptin (indikátor sytosti) a ghrelin (indikátor hladu). Organismus se pak dostane na hormonální houpačku, kdy se člověk chvíli cítí naprosto přejedený, ale záhy zjistí, že má zase obrovský hlad. Znovu se přejí a tento začarovaný kruh se opakuje.



Díky krátkému půstu a ostatním bodům z tohoto článku se vám podaří signály v těle resetovat a začarovaný kruh prolomit. Počítejte ale s tím, že je možné, že vrátit se ke zdravému stravování bude chtít i trochu silné vůle. Řiďte se stejnými pravidly, jako u elimininační diety: naplánujte a uvařte si zdravé zásoby, buďte připraveni.


Také se co nejvíce vyhýbejte pokušení v podobě cukru. I když si jindy sem tam nějakou tu zdravější verzi sladkostí dopřejete, v rámci resetu je cukr naprosto zakázaný, protože by celý proces narušil. Pokud budete dodržovat výše uvedené body, chutě by měly být výrazně menší. A pokud vás to přece jen přepadne, zkuste je zahnat kouskem ovoce. Když vydržíte striktně se vyhýbat cukru tři dny, máte našlápnuto na bezproblémový vstup do další etapy zdravého stravování.



5. Stop alkoholu a kofeinu


To samé, co o cukru, platí i o alkoholu a kofeinu. I když máte vypozorováno, že si je občas můžete dát a nijak to nepodkopá vaše zdraví, během resetu jsou na černé listině. Obě látky totiž organismus zbytečně zatěžují, a to se nám při „vzpamatovávání se“ z porušených pravidel nehodí.



6. Dávka probiotik a aktivní rostlinné uhlí


Nezdravá strava negativně ovlivňuje mikroflóru ve střevech, a proto je záhodno při resetu opět tělu dodat prospěšné mikroorganismy. Pokud probiotika běžně užíváte, po dobu resetu můžete denní dávku zdvojnásobit. (Já jsem například během dovolené veškeré doplňky nechala doma a dala si pauzu i od nich. Pokud to tak uděláte, můžete dávku zdvojnásobit také.) Pokud probiotika běžně neberete, zvažte jejich zařazení jako jednorázovou kúru. Seznam mnou vyzkoušených a kvalitních probiotik i prebiotik najdete na stránce s mými oblíbenými produkty.


Na zažívací potíže (především průjem) můžete také zkusit brát aktivní rostlinné uhlí. Aktivní uhlí se vyrábí ze skořápek kokosových ořechů a funguje na principu adsorpce – uhlí na sebe naváže toxiny a další problematické látky, čímž zabrání jejich vstřebání organismem, a tělo je naopak vyloučí. Doporučuje se užívat ideálně společně s nekvalitním jídlem, ale můžete je brát i bez jídla. Já jsem si je pořídila po operaci endometriózy jako pomůcku pro detox po anestezii a analgetikách. Protože jsem neměla čas a sílu dělat podrobnou rešerši, šla jsem na jistotu a zvolila jsem Bulletproof Upgraded Coconut Charcoal, zcela čistý doplněk prvotřídní kvality.



7. Mírný pohyb a čerstvý vzduch


Pohyb na čerstvém vzduchu pomůže podpořit krevní i lymfatický oběh, a tím i zpracování látek a vyplavování toxinů z těla. Během resetu se ale vyvarujte přehnanému tréninku a dopřejte tělu prostor na to, aby zpracovalo a vyplavilo nápor látek, kterému muselo za posledních pár dní čelit. Pokud se ihned pustíte do výraznějšího cvičení, tělo nebude stíhat zároveň zpracovávat a zároveň regenerovat svaly. Nebuďte na sebe během resetu tvrdí, dejte si svižnou procházku, anebo třeba jógu.




8. Suchá kartáčová masáž, epsomová koupel


Suchá kartáčová masáž je dalším trikem, jak tělu pomoci zbavit se škodlivin. Spočívá v jemném masírování suché kůže pomocí kartáče s přírodními štětinami. (Pokud se kartáčování nechcete věnovat pravidelně, ale máte doma například exfoliační rukavici, postačí i ta.) Jejím hlavním přínosem je rozproudění lymfy, prokrvení, exfoliace staré kůže a uvolnění pórů pro jednodušší vyloučení toxinů z těla.


Masáž začněte od chodidel, jemnými taženými pohyby směrem k lymfatickým uzlinám. Nemusíte moc tlačit - i když je kůže po masáži mírně narůžovělá, neměla by být zarudlá a masáž by v žádném případě neměla bolet. Masírujte ideálně dvakrát denně.


Další, co můžete vyzkoušet, jsou relaxační epsomové koupele. Epsomská sůl je bohatá na hořčík, který mimo jiné uvolňuje svaly (můžete ji proto vyzkoušet také při bolestivé menstruaci), a krásně se po ní usíná. Já jsem dřív nebyla zastáncem koupelí, zařadila jsem je až ve chvíli, kdy mi začaly dost nepříjemné stresy s plánováním operace. A byla jsem mile překvapená, opravdu to totiž funguje! Teď mám epsomovou koupel v záloze jako jednu z technik, která mi pomáhá proti stresu, anebo případně když mám problémy se spaním.



9. Zklidnění, meditace, mindfulness


Účelem je docílit toho, aby se tělo přepnulo ze „stresového“ módu zpět do módu klidu a bezpečí. Nezdravé jídlo, stejně tak jako starosti s cestováním, nedostatek spánku či vyrážka tělo zatěžují, a mohou dokonce vysílat signál, že je v ohrožení (viz přehnaná reakce imunitního systému na netolerované potraviny či na sluníčko). V rámci detoxu je naším úkolem mu různými způsoby dát najevo, že „nebezpečí“ již pominulo.


Není pochyb o tom, že návrat z dovolené může představovat stres v podobě únavné cesty, pozdního příjezdu domů, nutnosti vybalit, vyprat a vše uklidit, a třeba také z toho, že člověk musí už druhý den znovu do práce. Ale i proti těmto nepříjemným faktorům se dá bojovat. Například tím, že si dovolenou naplánujete tak, že po ní máte ještě jeden den doma „k dobru“. Může to také být otázka přístupu. Ano, čeká vás vybalování, praní a uklízení, ale můžete si k tomu pustít příjemnou hudbu (já například miluju audioknížky), nikam nespěchat a soustředit na přítomný okamžik. A rozhodně nemá smysl si vyčítat, když vám jedna várka prádla zůstane na později.


Pro zklidnění podrážděného imunitního systému také doporučuji zařadit nějakou příjemnou meditaci (například místo okamžitého zapnutí televize). Já jsem nedávno objevila nový systém – sednu si do tureckého sedu k hořícím svíčkám ze včelího vosku. Nenutím se ani klidně dýchat, ani se na nic soustředit. Dokonce se ani nesnažím „vyprázdnit“ mysl. Nepoužívám vlastně žádné meditační techniky. Nikdy jsem na meditaci moc nebyla, a tak si hledám svůj způsob, který zafunguje. Jen tak sedět a pozorovat plamen svíčky má u mě kýžený efekt, a po pár minutách bez aktivní snahy se moje mysl zklidní, já začnu pomaleji dýchat, a srovnám si myšlenky. Tělu tak nenuceně vyšlu signál, že je vše v pořádku a že nebudou přicházet žádné další negativní podněty. (A jako bonus mi záporné jonty ze včelího vosku čistí vzduch v bytě.)




10. Dostatek spánku


Nevím, jak vy, ale já na dovolené spím spíš míň (nebo hůř) než doma. V rámci resetu je spánek mimořádně důležitý. Tělo si potřebuje kvůli výše zmíněné zátěži odpočinout a zregenerovat se. Potřebuje mít možnost přepnout se opět do „normálního“ stavu. Je prokázáno, že dostatek spánku má vliv na dobré zažívání (včetně menšího pocitu hladu a menších chutí), stejně jako na činnost mozku a na naše mentální rozpoložení. A rozhodně má pozitivní dopad na uzdravování.


Dovolené se blíží a já budu ráda, když mi napíšete, jaké další triky používáte jako reset po dovolené, po narušené dietě nebo po náporu stresu. Podělte se v komentářích k tomuto článku nebo na mé Facebookové stránce!



43 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page